Burse - Fonduri mutuale

​SIF Banat-Crişana va finanţa cu 27 mil. lei compania Romenergo a preşedintelui Dragoş Bîlteanu

​SIF Banat-Crişana va finanţa cu 27 mil. lei compania...

Autor: Andrei Chirileasa

18.06.2013, 17:20 1337

SIF Banat-Crişana (SIF1) a anunţat că a cumpărat 1,54 milioane de obligaţiuni emise de către grupul Romenergo, la preţul de 17,5 lei/obligaţiune.

Astfel, SIF1 va finanţa cu 27 mil. lei (6,06 mil. euro) Romenergo, companie care a fost condusă până anul trecut de Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat-Crişana. Bâlteanu a deţinut şi acţiuni la Romenergo, dar în prezent nu mai figurează ca acţionar. Compania este deţinută în prezent de firme din Cipru ai căror acţionari nu sunt publici.

Romenergo deţine 5% din acţiunile SIF1, fiind printre principalii acţionari ai societăţii de investiţii financiare, iar în consiliul de administraţie al SIF este şi Valentin Chiser, actualul CEO al Romenergo.

Aceasta este prima investiţie importantă raportată de SIF Banat-Crişana de când Bîlteanu a preluat conducerea societăţii. SIF1 va încasa o dobândă de 8% pe an pentru obligaţiunile Romenergo, care au o maturitate de patru ani.

Principalii acţionari ai SIF Banat-Crişana au votat în aprilie neacordarea de dividende din profitul pe anul trecut, conducerea SIF susţinând că are nevoie de bani pentru investiţii. La finalul lunii mai, SIF1 avea în conturi lichidităţi de aproape 130 mil. lei din active nete de 1,46 mld. lei.

​Romenergo este contractor general pentru lucrări la centrale electrice. Compania a avut în 2011 afaceri de 93,35 mil. lei (22 mil. euro) şi un profit net de 5 mil. lei (1,18 mil. euro), cu 131 de angajaţi, conform datelor de la Ministerul Finanţelor.
La finalul lui 2011, Romenergo avea un capital social de 15,85 mil. lei, capitaluri proprii de 93,7 mil. lei şi datorii totale de 92,28 mil. lei. Rezultatele companiei pe 2012 nu au fost publicate.

Obligaţiunile Romenergo nu sunt listate, iar plasamentul nu a fost public, astfel că nu se ştie dacă au mai subscris şi alţi investitori sau doar SIF Banat-Crişana.

Dobânda de 8% pe care SIF1 o va încasa de la Romenergo este cu puţin mai mare decât dobânda de 7,4%plătită de distribuitorul de gaze GDF Suez Energy pentru obligaţiunile de 250 mil. lei pe care le-a vândut anul trecut pe bursă. GDF Suez Energy România a avut anul trecut afaceri de 3,45 mld. lei (774 mil. euro) şi un profit net de 353 mil. lei (79,2 mil. euro).

Rămâne de văzut cum vor reacţiona ceilalţi acţionari ai SIF1, care au rămas anul acesta fără dividende, pentru prima dată de la listarea SIF, în 1999. În AGA din aprilie, 57,4% din acţionarii prezenţi au votat pentru neacordarea de dividende, iar 41,2% din acţionari au votat împotrivă. Unul dintre cei mai mari acţionari ai SIF1 este omul de afaceri Alin Tatu din Sibiu, care deţinea aproape 5% din acţiuni, conform ultimelor raportări disponibile.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO