Burse - Fonduri mutuale

SIF Banat şi SIF Muntenia au ieşit de la BCR

Autor: Andrei Chirileasa

12.04.2012, 00:05 730

SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Mun­te­nia (SIF4) au anunţat ieri finalizarea tranzacţiilor cu Erste pentru vânzarea pachetelor de acţiuni pe care cele două SIF-uri le mai deţineau la BCR.

SIF Muntenia a încasat 53,5 milioa­ne de lei (12,2 mil. euro) pentru ul­ti­­mele acţiuni deţinute la BCR. So­cie­tatea a cedat încă de anul trecut către Erste cea mai mare parte a acţiunilor BCR pe care le deţinea şi a primit în schimb 0,67% din titlurile băncii aus­tri­ece şi 70,1 mil. lei. În februarie, SIF a mai cedat o parte din acţiunile BCR în schim­bul a 0,38% din titlurile Erste, iar prin tranzacţia de ieri, SIF4 a ieşit din acţio­nariatul BCR.

SIF Banat-Crişana a anunţat mier­curi că a vândut către Erste ultimele ac­ţiuni pe care le avea la BCR, pachet pen­­tru care urmează să încaseze 72,8 mil. lei (16,6 mil. euro). SIF1 a încasat anul trecut de la Erste Group 50,7 mil. lei (11,6 mil. euro) şi a primit un pachet de aproximativ 0,45% din acţiunile băn­cii austriece. În februarie, SIF Banat-Cri­şana a mai cedat un pachet de acţiuni BCR, pentru care a primit 0,59% din acţiunile Erste.

SIF Moldova (SIF2) şi SIF Transil­vania (SIF3) au vândut şi ele pachete de câte 6% din acţiunile BCR, finalizând tranzacţiile anul trecut. Drept urmare, cele două SIF-uri au avut profituri record în 2011 şi vor distribui cele mai mari dividende din istorie.

SIF1 şi SIF4 au preferat să facă doar o parte din tranzacţie anul trecut şi au finalizat tranzacţia anul acesta, împăr­ţind astfel profiturile pe doi ani.

SIF Oltenia (SIF5) este singura dintre SIF-uri care nu şi-a vândut acţiunile de la BCR. Mai mult, SIF5 a participat anul trecut la o majorare de capital, astfel că a rămas singurul acţio­nar semnificativ al BCR, cu 6,58% din acţiuni, alături de austriecii de la Erste care au ajuns să deţină puţin peste 93%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO