Burse - Fonduri mutuale

SIF Moldova a lichidat acţiuni Banca Transilvania de 6 mil. lei

SIF Moldova a lichidat acţiuni Banca Transilvania de 6...

Autor: Roxana Pricop

29.12.2015, 13:43 1088

SIF Moldova (SIF2) a vândut 2,46 milioane de acţiuni Banca Transilvania (TLV) în şedinţa de luni 28 decembrie, pentru suma totală de 6 milioane de lei. Pachetul vândut reprezintă 0,081% din capitalul băncii.

SIF2 este cel mai influent acţionar local al TLV cu o participaţie de circa 8,3% din bancă, potrivit calculelor ZF. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este cel mai mare acţionar al BT cu o deţinere de 11,47% din bancă.

La finalul acestei săptămâni, res­pectiv pe 31 de­cembrie, este pro­gramată fina­li­zarea integrării Volksbank România în Banca Transilvania, procedură începută în luna aprilie.

Banca a estimat o creştere de 42% a soldului net de credite în acest an, până la 25 miliarde de lei (5,6 mld. euro), ca urmare a fuziunii cu Volksbank România.

Activele totale ale băncii vor urca la 43,8 miliarde de lei (9,9 mld. euro) la finalul acestui an, potrivit bugetului ac­tualizat aprobat de acţionari în această toamnă. Acestea vor fi mai mari cu 23% faţă de nivelul raportat la finalul anului 2014.

Banca şi-a majorat la 2,2 mld. lei ţinta de profit brut pentru acest an, diferenţa de 1,6 mld. lei faţă de bugetul iniţial provenind din includerea câştigului extraordinar rezultat din achiziţia Volksbank România.

Transil­vania a plătit pentru achiziţia Volks­bank România în total 711 milioane de euro, din care 81 de milioane de euro (358 mil. lei) pentru capitalul băncii şi 630 mil. euro în rambursarea unor linii de ram­bursare acordate de acţionarii Volksbank băncii din România.

Acţiunile TLV se tranzacţionează pe bursă la o cotaţie de 2,4 lei/titlu, cu peste 60% mai mare decât cotaţia de acum un an. Capitalizarea bursieră a băncii este de 7,4 miliarde de lei.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO