Burse - Fonduri mutuale

SIF Moldova îşi concentrează forţele la societăţile unde deţine pachetul majoritar de acţiuni

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova

Costel Ceocea, preşedintele SIF Moldova

Autor: Ioana Tudor

15.01.2015, 00:04 800

SIF Moldova (SIF2) intenţionează să iasă din acţionariatul unora dintre societăţile pe care le deţine în portofoliu şi să îşi consolideze poziţia la companiile unde deţine pachetul majoritar de acţiuni, vizând investiţii pentru creşterea performanţelor acestora.

La începutul acestui an, SIF-ul a achizi­ţio­nat un pachet de acţiuni reprezentând 5,7% din capitalul social al producătorului de utilaje agricole Mecanica Ceahlău (MECF), majo­rându-şi astfel participaţia la 60,8% din capital. Societatea de investiţii financiare plă­nuieşte să dezvolte noi linii de business, în sec­toare precum cel industrial sau imobiliar, iar un pas a fost deja făcut la Ţesătoriile Reunite (TERU), firmă prin care administratorii vor să demareze un proiect rezidenţial.

„Vom continua un proces de concentrare care să conducă la scăderea numerică a par­ti­cipaţiilor SIF Moldova şi creşterea ex­pu­nerii per emitent, astfel încît să deter­mi­năm influenţe pozitive asupra perfor­man­ţelor emi­tenţilor din portofoliu“, po­trivit repre­zen­tanţilor SIF Moldova.

SIF 2 dispune de active de peste 1,3 mi­liarde de lei şi deţine parti­ci­paţii la 58 de com­panii listate la bursa de la Bucureşti. La trei dintre acestea, res­pectiv, Meca­nica Ceahlău, Ţe­să­toriile Reunite şi Regal Galaţi, deţine controlul. SIF 2 mai are în por­tofoliu şi 34 de societăţi de tip închis şi de­ţine circa 99% din capitalul social la cinci dintre ele.

Despre achiziţiile de acţiuni la Mecanica Ceahlău, SIF-ul men­ţio­nează că producătorul de utilaje intră sub incidenţa direcţiilor sta­te­gice de dez­voltare privind deţinerile ma­jo­ritare. „Este vizată creşterea perfor­man­ţelor acestor emitenţi, in­clusiv prin investiţii majore în corelaţie cu evo­luţiile anticipate în sectoa­rele specifice de acti­vitate, agricultura fiind un domeniu prioritar pentru SIF Mol­dova“, mai spun repre­zentanţii SIF2.

SIF-ul vrea să continue anul acesta investiţiile în mo­dernizare şi retehno­logizare la Mecanica Ceahlău. În toamna anului 2014, pro­ducătorul de utilaje agricole a deschis în lo­calitatea Afu­maţi din judeţul Ilfov primul show­room al companiei şi are în plan să inau­gu­reze şi alte astfel de centre anul acesta.

„În mod conex şi la nivelul strategiei generale a SIF Mol­dova, avem în vedere şi dez­voltarea unor noi linii de business, în spe­cial pe domenii cum ar fi agrobusiness, indus­trial şi real estate. Nu excludem sectoarele în care România are avantaje competitive, ex­per­tiză şi finanţare din partea instituţiilor financiare internaţionale“, potrivit SIF2.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO