Burse - Fonduri mutuale

SIF Muntenia a investit peste 135 mil. lei pe bursă în 2013

SIF Muntenia a investit peste 135 mil. lei pe bursă în...

Autor: Andrei Chirileasa

11.02.2014, 19:50 587

SIF Muntenia (SIF4), una dintre cele mai conservatoare SIF-uri, şi-a crescut dintr-o dată investiţiile pe bursă anul trecut, realizând plasamente de circa 135 mil. lei în doar şase emitenţi.

De departe cel mai mare plasament a fost în acţiunile producătorului de medicamente Biofarm Bucureşti (BIO), în care SIF4 a investit peste 105 mil. lei pentru a ajunge la 33% din capital. SIF muntenia a devenit astfel principalul acţionar al Biofarm, preluând participaţia SIF Oltenia.

SIF Muntenia a mai investit şi în cele două oferte publice iniţiale derulate pe bursă anul trecut. La Nuclearelectrica, SIF4 deţinea la finalul anului acţiuni de 3,6 mil. lei, iar la Romgaz a plasat circa 10,2 mil. lei. Alte investiţii realizate în 2013 de SIF Muntenia au fost în acţiunile Petrom (SNP), circa 6,2 mil. lei, şi Transgaz (TGN), circa 8,4 mil. lei, ambele plasamente fiind realizate probabil în cadrul ofertei derulate de stat la Transgaz sau în plasamentele private derulate de FP şi BERD. SIF Muntenia a continuat să vândă în schimb acţiuni la BRD şi Erste şi şi-a lichidat participaţia la Fondul Proprietatea, înainte ca fondul să lanseze oferta de cumpărare, iar preţul să sară pe bursă.

Societatea de investiţii a închis anul trecut cu un profit net de 131 mil. lei, în creştere cu 3% faţă de anul precedent. Activele nete ale SIF Muntenia au stagnat la 1,061 mld. lei (236 mil. euro). Societatea are o capitalizare bursieră de 746 mil. lei (167 mil. euro).

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO