Burse - Fonduri mutuale

SIF Oltenia a câştigat 74 de milioane de lei în luna aprilie din dividende „prescrise“

Tudor Ciurezu, preşedintele şi directorul general al SIF Oltenia: „Pentru o gestiune optimă a portofoliului ne dorim reduce­rea numărului de participaţii la circa 50, însă nu cred că acest lucru va fi posibil în acest an“

Tudor Ciurezu, preşedintele şi directorul general al SIF Oltenia: „Pentru o gestiune optimă a portofoliului ne dorim reduce­rea numărului de participaţii la circa 50, însă nu cred că acest lucru va fi posibil în acest an“

Autor: Roxana Pricop

15.05.2015, 00:04 1119

SIF Oltenia (SIF5) a raportat un profit record de 73,5 milioane de lei în aprilie, mare parte din rezultat fiind înregistrat din trecerea la venituri, şi ulterior ca profit, a dividendelor de 82,6 mil. lei neridicate de acţionari timp de mai bine de trei ani.

Astfel, profitul SIFului după primele patru luni din an a urcat la 79 milioane de lei, din care 10 milioane de lei reprezintă câştigul din activitatea de investiţii, iar 69 milioane de lei sunt dividendele neridicate ajustate cu impozitul de 16%. Pentru acest an, SIF şi-a bugetat un profit net de 113 mil. lei, în creştere cu 20% faţă re­zultatul raportat de anul trecut.

Acţionarii SIF5 au aprobat în AGA din aprilie trecerea divi­dendelor neîncasate la rezerve. Suma semni­ficativă a dividendelor neridicate, aproape cât un profit anual, este cauzată de faptul că SIF Oltenia, la fel ca restul

SIFurilor, are un număr mare de acţio­nari inactivi, persoane fizice care au devenit acţionari în urma procesului de privatizare în masă din anii nouăzeci. Mulţi dintre aceştia au doar câteva acţiuni, astfel se explică şi dezinteresul pentru ridicarea dividendelor. SIF Oltenia are peste 5,5 milioane de acţionari, potrivit celor mai recente date disponibile. Aceste dividende „prescrise“ ar putea ajunge din nou la acţionari anul viitor prin distribuţia profitului înregistrat în 2015.

„Profitul obţinut în primele patru luni din activitatea curentă este de circa 10 milioane de lei“, a spus Tudor Ciurezu, preşedintele şi directorul general al SIF Oltenia.

În primele patru luni ale anului, SIF Oltenia şi-a consolidat poziţia prin achiziţii de acţiuni la constructorul de nave Şantierul Naval Orşova, unde a ajuns să deţină peste 20% din capital, la producătorul de medicamente Antibiotice şi la producătorul de uleiuri vegetale Argus Constanţa. În acest an, SIF5 a cumpărat circa 2,3% din acţiunile SNO.

„Şantierul Naval Orşova este o companie care promite să performeze în viitor, motiv pentru care ne-am consolidat poziţia“, a mai spus Ciurezu.

Activele SIF5 au scăzut luna trecută cu 1,6%, până la 1,503 miliarde de lei. Societatea avea în portofoliu participaţii la 65 de companii, din care cele mai valoroase deţineri sunt acţiunile la BCR cu o pondere de circa 20% din active, urmate de acţiunile OMV Petrom cu o pondere de 16% din active şi cele ale BRD cu o pondere de 11,28% din active, potrivit datelor disponibile la 31 decembrie 2014.

„Pentru o gestiune optimă a portofoliului ne dorim reduce­rea numărului de participaţii la circa 50, însă nu cred că acest lucru va fi posibil în acest an“, a conchis Ciurezu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO