Burse - Fonduri mutuale

SIF Oltenia a respins pentru a doua oară în această săptămână convocarea AGA solicitată de ASF în care urma să se discute şi revocarea preşedintelui executiv Tudor Ciurezu

SIF Oltenia a respins pentru a doua oară în această...

Autor: Roxana Rosu

02.08.2019, 09:57 350

Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia (SIF5) a respins joi, pentru a doua oară în această săptămână, convocarea adunării generale ordinare a acţionarilor instituită în sarcina acestuia prin decizia ASF din 18 iulie 2019 după ce acţionarii SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia au solicitat discutarea revocării preşedintelui executiv Tudor Ciurezu, potrivit unui raport publicat astăzi la bursă.

SIF Oltenia motivează refuzul prin ”scăderea cotei de deţinere a celor doi acţionari solicitanţi sub pragul legal şi statutar de 5% din capitalul social al SIF Oltenia, conform declaraţiei de deţineri transmise de către SIF Banat-Crişana S.A. sub nr. 1663/23.07.2019 şi a neîndeplinirii condiţiilor legale de formă şi fond a cererii celor doi actionari”.

Consiliul de Administraţie al SIF Oltenia a respins convocarea AGA şi la şedinţa de luni, 29 iulie. 

SIF Banat-Crişana şi de SIF Muntenia au solicitat în iunie convocarea unei AGA în care urma să se discute şi revocarea preşedintelui executiv Tudor Ciurezu, iar pe 8 iulie, administratorii SIF5 au respins solicitarea din cauza „neîndeplinirii condiţiilor legale şi de fond“, fără a oferi însă mai multe detalii pe marginea acestui subiect.

Ulterior, ASF a cerut pe 18 iulie convocarea respectivei adunări astfel încât aceasta să se desfăşoare în maxim 45 zile, SIF5 precizând a doua zi că urmează să supună decizia spre examinare de către consiliul de administraţie ”în timp util”. Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) a transmis pe 22 iulie că SIF Oltenia ignoră cu bună ştiinţă dispoziţiile legale emise de ASF şi că “SIF Oltenia persistă în comportamentul său eronat şi de natură a afecta drepturile acţionarilor şi piaţa de capital în general”.

Tudor Ciurezu, 63 de ani, este unul dintre veteranii SIF-urilor din România. În perioada 1996-2011 el a fost director general adjunct la SIF Oltenia, iar din aprilie 2011 este şeful societăţii cu 1,2 miliarde de lei capitalizare. În cadrul AGA din aprilie 2017, Ciurezu a mai primit un mandat de patru ani. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO