Burse - Fonduri mutuale

SIF Oltenia, răspuns la solicitarea SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia: Costurile cu creditul de 29 mil. lei luat de la Banca Transilvania pentru acoperirea dividendelor au fost de 200.000 de lei

SIF Oltenia, răspuns la solicitarea SIF Banat-Crişana...

Autor: Tibi Oprea

17.09.2020, 16:47 231

SIF Oltenia (SIF5) a anunţat joi la Bursă că obţinerea creditului de 29 mil. lei de la Banca Transilvania în august pentru a asigura necesarul de cash pentru acoperirea dividendelor au generat costuri totale de 198.780 de lei.

“Costurile totale generate de obţinerea creditului, inclusiv cele aferente constituirii şi înregistrării garanţiilor la care s-a obligat societatea, pentru perioada de 53 zile care s-a scurs de la obţinerea creditului, 29.06.2020, şi până la rambursarea integrală, 20.08.2020, au fost în sumă de 198.779 lei”, se arată la Bursă.

Comunicatul vine după ce pe adresa SIF5 a fost primită o solicitare de convocare a acţionarilor din partea SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), care deţin împreună 5,55% din capitalul social al societăţii, prin care cele două societăţi cer atragerea răspunderii şi încetarea mandatelor administratorilor Tudor Ciurezu, Anina Radu, Carmen Popa şi Nicolae Stoian. De asemenea, cei doi acţionari au solicitat calcularea tuturor sumelor achitate de SIF5 către Banca Transilvania ca urmare a împrumutului.

“Prin această acţiune se urmăreşte crearea condiţiilor pentru paralizarea conducerii, concret desfiinţarea Conducerii superioare şi Consiliului de Administraţie ale SIF Oltenia SA de la 12 octombrie 2020 şi până la avizarea noilor administratori de către ASF aleşi de AGOA din 29 octombrie 2020”, transmite în comunicat Tudor Ciurezu, directorul general al SIF5. El mai spune că inclusiv administratorul Cristian Buşu, cel desemnat pentru exercitarea acţiunii în răspundere.

Pe de altă parte, în acelaşi comunicat este remarcat faptul că SIF Oltenia se comportă ca o acţiune captivă în 2020, în ciuda eliminării pragului de deţinere de 5%. “Constatăm cu regret ca în anul 2020 - cu accent mai pronunţat după 24 iulie 2020, data eliminării pragului deţinerii de acţiuni SIF - acţiunea SIF Oltenia SA se comportă ca o acţiune captivă, al cărei preţ pare a nu fi stabilit în condiţiile normale date de cerere şi ofertă.”

Acţiunile SIF5 se tranzacţionează în scădere cu 23% de la începutul anului, pe fondul unui rulaj de 116,2 mil. lei, emitentul ajungând la 1 miliard de lei capitalizare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO