Burse - Fonduri mutuale

​SIF Oltenia trece şi peste recomandările ASF şi nu dă curs solicitărilor Certinvest, SIF Banat-Crişana şi SIF Muntenia de. Între timp, a expirat termenul de completare a ordinii de zi a adunării generale

​SIF Oltenia trece şi peste recomandările ASF şi nu...

Autor: Tibi Oprea

14.04.2020, 19:40 184

SIF Oltenia (SIF5) a anunţat marţi la Bursă că a primit din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) o adresă prin care instituţia cere societăţii să includă pe ordinea de zi a acţionarilor solicitările venite din partea a trei fonduri de investiţii ale Certinvest, care deţin 5% din SIF5, dar şi din partea SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4), care au împreună 5% din capitalul social al SIF5.

Cei trei acţionari, au cerut, printre altele, revocarea lui Tudor Ciurezu, unul dintre veteranii SIF-urilor din România, dar şi a altor persoane apropiate acestuia.

Societatea din Craiova spune într-un raport publicat în aceeaşi zi că din procesul verbal al şedinţei administratorilor rezultă că aceştia nu au cenzurat punctele solicitate de a fi introduse de către grupul de acţionari, întrucât, conform solicitării exprese a Certinvest, “cei patru membri ai Consiliului de Administraţie a căror revocare o solicităm sunt obligaţi să se abţină de la orice deliberare în ceea ce-i priveşte”. Astfel, SIF5 spune că patru dintre cei şapte administratori a căror persoană este pusă în discuţie s-au abţinut de la deliberări, ceea ce a condus la respingerea completării ordinii de zi întrucât nu s-a întrunit majoritatea prevăzută de lege. SIF Oltenia spune că administratorii societăţii au dat curs întocmai solicitărilor acţionarilor.

ASF menţiona în adresa către SIF5 faptul că rezoluţiile propuse de cele două grupuri de acţionari nu încalcă prevederile legale, în timp ce libertatea de apreciere a administratorilor, care au respins completarea ordinii de zi cu aceste puncte, “se limitează la verificarea îndeplinirii celor două cerinţe prevăzute de art. 92 aI. (3) din Legea nr. 24/2017 pentru validitatea cererii, respectiv acţionarii să deţină cel puţin 5% din capitalul social, cu condiţia ca fiecare punct să fie însoţit de o justificare sau de un proiect de hotărâre propus spre adoptare de adunarea generală şi de a prezenta proiecte de hotărâre pentru punctele incluse sau propuse spre a fi incluse pe ordinea de zi a adunării generale”.

Pe de altă parte, SIF5 mai spune că informarea transmisă nu reprezintă o analiză de legalitate sau o cenzurare a punctelor, respectiv a justificărilor, ci modalitatea de a asigura o informare unitară a acţionarilor asupra respectivelor aspecte.

Anterior, Autoritatea spunea faptul că administratorii societăţii au obligaţia de a da curs întocmai solicitării acţionarilor, aceştia neavând dreptul de a interveni asupra rezoluţiilor propuse de acţionari, în sensul cenzurării lor, şi nici să refuze completarea ordinii de zi “pe considerente subiective şi de oportunitate de natura celor invocate de dvs.”.

De asemenea, ASF respinge ipoteza SIF Oltenia cum că acţionarii solicitanţi ar fi sub controlul direct sau indirect al SIF Banat-Crişana. “Aşa cum v-am comunicat în repetate rânduri, analizele efectuate de către ASF pe baza datelor şi informaţiilor deţinute şi cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor legale în vigoare nu au confirmat susţinerile dvs..”

Ca răspuns, SIF5 spune că analiza situaţiei acţionariatului urmează a fi supusă atenţiei ASF în termenul legal, “neavând nicio relevanţă la acest moment soluţia (nedefinitivă) care s-a pronunţat în litigiul ce face obiectul unui dosar în care ASF a invocat lipsa de interes în cererea de constatare a concertării unor acţionari”.

În încheierea raportului, SIF Oltenia precizează că la acest moment completarea ordinii de zi revizuită nu mai poate fi oricum pusă în aplicare cu repesctările prevederilor legale deoarece data de referinţă pentru adunarea general deja convocată la data de 28/29 aprilie este 14 aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO