Burse - Fonduri mutuale

SIF Transilvania mai investeste 100 mil. euro in turism si spera ca de data aceasta sa apara rezultatele

SIF Transilvania mai investeste 100 mil. euro in turism si spera ca de data aceasta sa apara rezultatele
22.10.2007, 19:51 33

Conducerea SIF a fost puternic atacata in trecut de unii dintre actionarii minoritari pentru investitiile mari realizate in turism, care au intarziat sa aduca si rezultate pe masura. SIF Transilvania e unul din principalii jucatori din turism, detinand peste 60 de hoteluri pe litoralul Marii Negre si in statiuni balneare si montane.
Valoarea portofoliului dintre turism al SIF Transilvania se ridica la peste 100 de milioane de euro, reprezentand 12% din activul net al societatii.
Directiile principale in care vor merge banii societatii de investitii financiare (SIF) sunt hotelurile de pe litoral, reunite sub umbrela THR Marea Neagra, cele din statiunile balneo-climaterice si constructia unui hotel de trei stele intr-o zona centrala din Bucuresti.
Circa 90% din hotelurile de pe litoral, detinute de SIF Transilvania, vor fi daramate, renovarea acestora fiind considerata o alternativa nerentabila, potrivit presedintelui societatii, Mihai Fercala. In locul acestora, ar urma sa fie ridicate noi hoteluri sau complexuri de vile, pentru acestea fiind vizate mai ales statiunile Saturn si Venus.
"Nu pot fi reabilitate asa cum sunt. Eu nu pot sa fac un hotel nou cu camere de 11 mp si cu grupurile sanitare la capatul culoarului. Marea majoritate le darmam. Mai raman cele trei B-uri din Eforie Nord (Bran, Brad si Bega - n. red.), Miorita din Neptun, Cleopatra si Narcis din Saturn si nu stiu daca vor mai fi 3-4 hoteluri din cele inca vreo 40. Cele care nu pot fi reabilitate la 3 stele vor fi date jos", a declarat Mihai Fercala.
"Capacitatile de cazare pe care le vom pierde nu ne aduc nimic. Nu pot spune acum exact cat se va pierde, poate 45-50% . Dar degeaba am scriptic niste capacitati de cazare daca ele nu pot fi valorificate eficient. Noi am avut hoteluri in acest sezon pe care nu le-am deschis pentru ca nu merita sa uzam cearsafurile in raport de tarifele pe care puteam sa le percepem", a adaugat Fercala.
SIF Transilvania a scos la vanzare o parte din activele THR.
"Am scos multe hoteluri la vanzare, pe unele le-am vandut, dar pe altele nu vrea nimeni sa le cumpere. Cine le cumpara vrea sa devina proprietar pe teren, si atunci ce pret ne dau, doar pretul terenului si ceva nesemnificativ pe deasupra pentru ca hotelul nu mai valoreaza nimic. Nici materialele nu pot fi recuperate, pentru ca majoritatea sunt la standardele anilor '65".
Oficialii SIF spun ca se afla in discutii cu 2-3 fonduri de investitii prezente deja in actionariatul THR Marea Neagra, interesate sa detina cel putin 10% din companie. "Categoric vom pastra pachetul majoritar inca 1-2-3 ani, pana vom gasi un partener de nadejde", a spus Fercala.
Hotelul de trei stele din Bucuresti este un proiect pe care SIF Transilvania vrea sa il dezvolte in urmatorii doi-trei ani intr-o zona ultracentrala a Capitalei. Constructia acestuia va costa circa 12 milioane de euro, dupa estimarile societatii de investitii.
SIF are in acelasi timp in plan reunirea tuturor companii de turism balnear din Baile Felix, Covasna, Baile Tusnad si Buzias, acest proiect fiind estimat sa se finalizeze "poate intr-un an, un an si jumatate". Societatea va continua si modernizarea hotelurilor din statiunile montane, anuntand ca cel mai important activ dintre acestea, hotelul Aro Palace, va fi operat, cu contract de management, in primavara-vara anului viitor, de un lant international.
Presedintele SIF Transilvania spune ca nu resursele financiare constituie o problema pentru societate in ceea ce priveste investitiile din turism, ci faptul ca nu poate realiza aceste proiecte intr-un ritm mai rapid. Principalele obstacole sunt criza de constructori si arhitecti de pe piata, dar si birocratia excesiva de care se lovesc atunci cand trebuie sa obtina avizele necesare.
"Noi nu suntem specializati in turism, nu avem cunostintele necesare. Noi trebuie sa angajam consultanti. Cea mai mare problema a SIF-urilor e sa gaseasca manageri pentru companiile din portofoliu. Fara un manager eficient, competent, loial actionarului majoritar, nu poti face nimic, iti pierzi banii", spune Mihai Fercala.
El considera ca ulterior SIF Transilvania va putea recupera de cateva ori investitiile facute.
"Punctul meu de vedere e ca peste cativa ani aceste investitii vor putea fi recuperate, prin vanzare, prin valorificare, poate de pana la de zece ori, dar important e sa le facem la standardele europene si pe urma vor veni investitori specializati in turism", crede Fercala.

Fercala: Avem Tot timpul discutii cu fonduri de investitii pentru vanzarea actiunilor de la BCR

Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania, spune ca austriecii de la Erste nu au mai discutat cu SIF-urile pentru a cumpara pachetele de actiuni pe care acestea le detin la BCR. "Nu au discutat cu noi si nu cred ca Erste mai e interesata sa cumpere actiunile de la sif-uri. SIF-urile pot totusi sa faca un targ foarte bun si sa vanda la alt investitor actiunile pe care le au", a declarat Fercala. Potrivit acestuia, problema principala este insa ca toate SIF-urile sa cada de acord asupra strategiei privind aceste pachete. "Daca SIF-urile nu isi vor valorifica pachetele, Erste va fi obligata sa listeze si BCR pe Bursa. Sunt fonduri de investitii interesate de preluarea pachetelor de la SIF, au fost discutii, sunt discutii in continuare. Problema e una singura. SIF-urile nu-si pot valorifica la modul eficient actiunile decat daca fac acelasi tip de tranzactie: ori ramanem toti, ori plecam toti", a mai spus Fercala. Presedintele SIF Transilvania considera ca BRD a dat "frisoane mari" BCR-ului cu rezultatele de pe primul semestru. "Erste e in plin proces de implementare a noilor strategii care presupun costuri impresionante. Au dat, de exemplu, pentru cei disponibilizati salarii pana la pensie numai ca sa plece. Eu consider insa ca e o politica putin eronata. Orice ai spune, nu poti sa iei un absolvent de facultate si sa te astepti sa aiba aceleasi rezultate ca si cineva cu foarte multa experienta. Pe cei pe care BCR i-a trimis la pensie i-au luat alte banci. Si au luat oameni foarte bine pregatiti, care pot lua si din clientela bancii", considera Mihai Fercala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO