Burse - Fonduri mutuale

​SIF Transilvania spune că ASF i-a amendat pe Ştefan Szabo, pe Dumitru Carapiti şi pe Mihai Fercală, şefi ai societăţii, pentru că “au cerut respectarea legii”

​SIF Transilvania spune că ASF i-a amendat pe Ştefan...

Autor: Tibi Oprea

30.03.2020, 18:42 273

În urmă cu câteva zile, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să-i amendeze cu câte 15.000 de lei pe Mihai Fercală, preşedinte al directoratului SIF Transilvania, şi pe Ştefan Szabo, preşedinte al consiliului de supraveghere, motivând această decizie cu faptul că aceştia nu “şi-au exercitat mandatele cu prudenţă şi diligenţă”.

Alături de cei doi, ASF a decis să-l amendeze şi pe Dumitru Carapiti, membru al consiliului de supraveghere, cu 15.000 de lei, în timp ce Crinel Valer Andănuţ, Marius Adrian Moldovan şi Constantin Frăţilă au fost sancţionaţi cu avertisment. De asemenea, pentru că nu a respectat unele tranzacţii din 5 şi 6 februarie, Constantin Frăţilă a fost amendat cu 3.000 de lei.

Pe de altă parte, luni, SIF Transilvania a publicat un raport la Bursă prin care menţionează faptul ASF i-a amendat pe Ştefan Szabo, pe Dumitru Carapiti şi pe Mihai Fercală “pentru că au cerut respectarea legii”.

ASF menţionează în raportul publicat vineri seară la Bursa de la Bucureşti că în şedinţa din 3 februarie 2020, mandatul preşedintelui consiliului de supraveghere “nu a fost exercitat cu prudenţă şi diligenţă, acest lucru fiind dovedit prin părăsirea şedinţei fără a supune în prealabil la vot înscrierea a noi puncte pe ordinea de zi, fără a discuta punctele înscrise pe ordinea de zi a şedinţei convocate chiar de către acesta, la cererea motivată a doi dintre membrii consiliului şi fără a supune la vot suspendarea respectivei şedinţe”.

“Prin astfel de fapte, preşedintele Consiliului de Supraveghere nu a participat constructiv la procesul decizional, fiind afectată buna desfăşurare a activităţii consiliului, situaţie care are un impact negative asupra bunei funcţionăria enităţii”, continuă explicaţiile ASF, care aduce în discuţie şi lipsa gândirii independente sau a independenţei de spirit şi lipsa guvernanţei.

De asemenea, în cazul deciziei de a-l amenda pe Mihai Fercală, cel mai longegiv şef al unei SIF, ASF menţionează că a identificat în cadrul corespondenţei între Autoritate şi directoratul SIF “informaţii trunchiate sau extrase din context, transmise de către preşedintele directoratului, care creează posibilitatea inducerii în eroare atât a investitorilor, dar şi a ASF cu privire la situaţia de fapt existentă la nivelul consiliului de supraveghere şi implicit la nivelul SIF Transilvania”.

SIF Transilvania, în schimb, spune că “în ce priveşte hotărârile nepuse în aplicare de către Preşedintele Executiv Mihai Fercală, autoritatea se referă la o serie de decizii al C.S. adoptate cu ajutorul votului d-lui Constantin Frăţilă, considerat de Directorat ca incompatibil cu statutul de membru C.S. întrucât acesta este urmărit penal <in personam>”.

SIF3 aduce astfel în discuţie două dosare penale: unul în care DIICOT – Serviciul Teritorial Constanţa a dispus declinarea cauzei privind pe suspectul Frăţilă Constantin, urmărit penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere a acţiunilor sale pe numele altor persoane, în scopul formării unei majorităţi în  adunarea generală, în detrimentul altor acţionari şi a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat; al doilea, al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, în care, prin Ordonanţa din data de 17.04.2019 s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de numitul Constantin Frăţilă pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

Astfel SIF3 afirmă că statutul de incompatibilitate al lui Constatin Frăţilă cu calitatea de membru în consiliul de supraveghere, decurge din dispoziţiile actului constitutiv al SIF 3, unde, la art. 15 lit. b) este prevăzută în mod expres condiţia ca membrii C.S. să nu fie condamnaţi sau să nu se afle în curs de urmărire penală în cazuri referitoare la: (i) infracţiuni prevăzute de legislaţia financiar-bancară, inclusiv infracţiuni prevăzute de legislaţia referitoare la spălarea banilor şi finanţarea terorismului; (ii) infracţiuni contra patrimoniului sau alte infracţiuni specifice domeniului economic/financiar; (iii) infracţiuni prevăzute de legislaţia fiscală.

De asemenea, decurge din dispoziţiile Regulamentului de Organizare şi Funcţionare a Consiliului de Supraveghere, unde, la art. 4 alin. (1) se prevede că mandatul membrilor C.S. încetează în caz de expirare a mandatului, renunţarea la mandat, revocarea mandatului, incompatibilitate legală, imposibilitate absolută de îndeplinire a atribuţiilor sau deces.

În cel de-al treilea rând, SIF3 aduce în discuţie şi Regulamentul A.S.F. nr. 1/2019, unde, la art. 13 sunt prevăzute criteriile privind evaluarea reputaţiei, onestităţii şi integrităţii, acestea fiind puse la indoială în situaţia în care persoana are calitatea de urmărit penal “in personam” pentru infracţiuni prevăzute de legislaţia financiarbancară, fiscală sau specifice domeniului economic.

“Aceasta este situaţia de fapt pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară i-a amendat pe Preşedintele C.S. Szabo Stefan, pe Vicepreşedintele C.S. Dumitru Carapiti şi pe Preşedintele Directoratului Mihai Fercală, pentru că au cerut respectarea legii”, se arată în raportul de luni seară de la Bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO