Burse - Fonduri mutuale

La SIF-uri lipsa de performanţă se plăteşte cu milioane de lei. SIF Oltenia a scăzut cu 6% în 2021, Evergent a scăzut cu 2%, iar SIF Transilvania a stagnat. BET-ul a crescut cu 33% în 2021

La SIF-uri lipsa de performanţă se plăteşte cu...

Autor: Tibi Oprea

05.01.2022, 07:23 3098

♦ Indicele BET-FI urmăreşte evoluţia celor cinci societăţi, dar şi a FP.

Cele cinci societăţi de investiţii financiare de la Bursa de Valori Bucureşti (SIF-uri) au încheiat anul 2021 cu dinamici cuprinse între minus 6,3% în cazul SIF Oltenia (SIF5) şi plus 90,9% pentru SIF Muntenia (SIF4).

Şi Evergent Investments (EVER) a marcat scădere anul trecut, de 2%, în timp ce la polul opus, SIF Banat-Crişana (SIF1) a urcat cu 15,5%, iar SIF Transilvania (SIF3) a avut plus 0,3%. Spre comparaţie, indicele principal BET a avut un plus de 33%, iar indicele BET-FI, care urmăreşte evoluţia celor cinci SIF-uri şi a Fondului Proprietatea, a înregistrat o creştere de 21,08% în cursul anului 2021, arată calculele realizate de ZF pe baza datelor de la BVB.

„Cred că SIF-urile sunt încă penalizate de investitori, pentru nesfârşitele probleme şi discuţii care apar la nivel de management. SIF Muntenia a avut o evoluţie specta­culoasă, atât ca urmare a rezultatelor financiare înregistrate, dar, în special, ca urmare a acelei contra­oferte iniţiate de Behboud Madadi pentru achiziţia de acţiuni“, spune Antonio Oroian, broker în cadrul Goldring, pentru ZF.

Totuşi, la dinamica BET-FI a contribuit în mare parte creşterea de 37,24% înregistrată de Fondul Proprietatea, emitent cu 12,8 mld. lei capitalizare, faţă de 5,3 mld. lei capitalizarea cumulată a SIF-urilor, deci cu o pondere mult mai mare în indice (31,8%).

De altfel, SIF Muntenia, societatea care a crescut cu 90,9% la BVB, adică aproape şi-a dublat valoarea, are 1,22 miliarde de lei capitalizare, adică o pondere de 15,7% în BET-FI.

„Investitorii şi-au îndreptat atenţia către alte companii, mult mai performante şi mai stabile din punct de vedere al manage­mentului. Asta s-a putut vedea şi la nivel de volume tranzacţionate, cele mai mari mişcări având loc în preajma sau în urma unor anunţuri, în restul zilelor activitatea de tranzacţionare fiind relativ redusă pentru aceste acţiuni“, adaugă Antonio Oroian.

Chiar dacă sunt penalizate de investi­tori, prin faptul că se tranzacţionează la discounturi chiar şi de 60%, iar randa­mentele dividendelor, acolo unde încă se acordă, sunt sub cele ale altor companii din prima ligă bursieră, răscumpărările de acţiuni şi ulterior acordarea prin programe de stock option plan a unor bonusuri de performanţă de milioane de lei se află an de an pe ordinea de zi a adunărilor generale ale acţionarilor.Pe de altă parte, eliminarea pragului de deţinere de 5%, mult disputat şi considerat o limită în evoluţia SIF-urilor, respectiv accederea Bursei româneşti la statutul de piaţă emergentă secun­dară erau aşteptate să influenţeze pozitiv evoluţia celor cinci emitenţi, lucru care nu s-a observat în cotaţie.

„Aşteptările erau ca, după eliminarea pragului de deţinere, situaţia SIF-urilor să se îmbunătă­ţească şi să vedem schimbări semni­ficative la nivel de conduceri, însă aceste aşteptări nu s-au concretizat iar SIF-urile au rămas oarecum în urmă faţă de alte companii vizate de investitori, mai ales în contextul listărilor de noi companii pe Bursă. Am văzut rebranduiri la SIF Moldova şi, recent, intenţia la SIF Transilvania, însă consider că aceste schimbări de denumiri sunt inutile atât timp cât problemele la nivel de management vor persista“, mai spune Antonio Oroian.

În primăvara anului 2021, SIF Moldova (SIF2) a trecut printr-un proces de rebran­ding în urma căruia şi-a schimbat denumirea în Evergent Investments şi simbolul bursier în EVER. Recent, şi SIF Transilvania (SIF3) a anunţat că îşi schimbă numele în Transilvania Investments Alliance.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO