Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au castigat 6%. Incepe revenirea pe sectorul financiar sau vor scadea la loc?

SIF-urile au castigat 6%. Incepe revenirea pe sectorul financiar sau vor scadea la loc?

Click pentru imaginea marita

09.09.2008, 23:36 18

Pentru a doua oara in ultima saptamana, SIF-urile si bancile au uimit pe toata lumea, inregistrand cresteri de pana la 9% dupa ce guvernul SUA a anuntat ca va acoperi pierderile Freddie Mac si Fannie Mae, cele mai mari institutii americane de credit ipotecar.
Stirea a facut ieri inconjurul lumii, determinand cresteri de 3-4% pe principalele burse din Europa si Asia, cum nu s-au mai intalnit in ultimele trei luni. Principalul motiv de crestere este speranta investitorilor ca implicarea autoritatilor americane pe piata creditului ipotecar va grabi iesirea din criza a pietei imobiliare din SUA si va da un plus de stabilitate pietelor financiare.
Aceasta este de de fapt prima stire pozitiva importanta din ultimele luni, perioada in care actiunile din sectorul financiar s-au prabusit puternic, inclusiv pe Bursa de la Bucuresti.
Analistii nu sunt insa convinsi ca aceasta stire va produce o revenire a sectorului financiar si, implicit, a pietei de capital pe termen mediu si lung, dar sustin ca pe termen scurt ofera o buna oportunitate pentru investitori.
"Ce vedem acum este un semnal pozitiv pentru companiile financiare, dar pe termen scurt, dupa ce acestea au scazut foarte mult in ultimele luni. Pe termen mediu si lung se mentine inca incertitudinea. Totusi, investitorii spera intr-o revenire mai rapida a economiei SUA, iar bursele americane ar putea reveni si ele mai repede anticipand revenirea economica", a explicat Florin Ilie, directorul departamentului de piete de capital din cadrul ING Bank.
El apreciaza ca bancile sunt bine pozitionate pentru o revenire, dupa ce au ajuns la indicatori PER (pret raportat la profitul pe actiune) sub 10 si nu au nevoie de recapitalizare pe termen scurt, dupa ce au obtinut rezultate operationale peste asteptari in primul semestru.
In ceea ce priveste SIF-urile, seful pietelor de capital de la ING spune ca acestea s-au desprins de piata incepand cu luna mai, inregistrand scaderi mai accentuate, si ar putea recupera acest decalaj in perioada urmatoare. Principalele alegeri ale ING pentru aceasta perioada sunt SIF Transilvania (SIF3), care are cel mai mare discount fata de valoarea activului net si, prin urmare, este cel mai bine pozitionat sa depaseasca indicele BET-FI, si BRD, care sta bine la capitolul managementul riscului si eficienta insa a fost puternic lovita de scaderi in ultima luna.
Analistii Raiffeisen Capital&Invesmtent (RCI) sustin la randul lor ca sectorul SIF-urilor are un potential de crestere ridicat, estimand ca acestea ar putea castiga intre 60% si 100% in urmatorul an, chiar si intr-un scenariu pesimist. Chiar dupa publicarea raportului RCI, la inceputul saptamanii trecute, titlurile SIF au inregistrat cresteri spectaculoase, de circa 12% in doua zile, dupa care au pierdut castigul aproape in intregime in urmatoarele trei sedinte.
Unii analisti sustin ca sectorul financiar nu este prima alegere a investitorilor in acest moment, in ciuda faptului ca scaderile puternice din ultimele luni au facut ca preturile sa devina atractive.
"Actiunile din domeniul financiar bancar sunt evaluate mai corect insa sunt actiuni afara mai iefine decat ale noastre. Sunt fonduri care gandesc ca in loc sa cumpere BRD la o valoare contabila pe actiune de peste 3 pot sa ia Erste la o valoare de unu si ceva, desi eu nu sunt de acord cu acest lucru. Banca Transilvania arata foarte bine la valoarea contabila dar este in continuare scumpa la multiplul pe profit daca excludem acel castig extraordinar", spune Adriana Marin, directorul departamentului de analiza al UniCredit CA IB Securities.
Ea mai spune ca sectorul financiar nu este pe placul investitorilor in acest moment, acestia cautand instrumente mai putin riscante, si ca un risc suplimentar pe care fondurile straine il iau in considerare cand investesc pe piata noastra este si cel de lichiditate.
"Probabil planul de salvare al Fannie si Freddie o sa ajute destul de mult piata creditului din SUA insa acum sunt ingrijorari mai mari cu privire la incetinirea din zona euro si ca aceasta se va face simtita si la noi", mai spune Marin.
"Este un entuziasm general din cauza vestii ca bugetul federal este dispus sa aloce sume importante pe piata financiara americana insa parerile specialistilor sunt ca probabil nu este destul, in sensul ca interventia statului nu o sa tina din cauza ca lichiditatile de care dispune sunt limitate si ca acesta ar trebui sa ia si alte masuri", explica analistul CA IB.
Ea considera ca o revenire de durata a Bursei va depinde de revenirea strainilor pe piata, lucru despre care nu crede ca se va produce foarte curand. "Faptul ca avem in continuare aceste cresteri mari ale PIB face ca Romania sa nu fie vazuta bine din cauza riscului de supraincalzire. De asemenea, ar trebui sa avem grija si la alti indicatori precum deficitul de cont curent si cel bugetar, mai ales ca suntem intr-un an electoral", a precizat Adrian Marin.
La acestea se mai adauga lichiditatea redusa a Bursei de la Bucuresti si volatilitatea ridicata, care nu sunt tocmai pe placul investitorilor straini.
"Lichiditatea zilnica, de 3-6 milioane de euro reprezinta 30% din nivelul de anul trecut si poate induce o volatilitate spectaculoasa in perioada urmatoare. In plus, exista tentatia ca pe aceste rally-uri investitorii sa-si faca exitul din piata, ceea ce poate determina ulterior scaderi, deci cresterile de acest fel au un efect de bumerang pe piata", sustine Florin Ilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO