Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au devenit cei mai influenţi acţionari la Banca Transilvania

SIF-urile au devenit cei mai influenţi acţionari la...

Autor: Roxana Pricop

17.12.2015, 00:08 5024

Patru SIF-uri deţin împreună 16,69% din capitalul Băncii Transilvania, depăşind participaţiile cumulate ale BERD şi IFC. Banca ocupă poziţia a treia într-un top cinci al celor mai mari instituţii de credit unde cei mai mari acţionari sunt grupuri financiare străine – Erste, Société Générale, Raiffeisen şi UniCredit.

Pe 14 decembrie, Interna­tional Financial Corpo­ration (IFC), divizie a Băncii Mondiale, şi-a redus participaţia la Banca Tran­sil­vania (simbol bursier TLV) sub pragul de 5% prin vânzarea unui pa­chet de 800.000 de acţiuni. În prezent, IFC mai deţine 4,98% din capitalul băncii.

Tranzacţia de vânzare derulată de IFC are loc la o lună distanţă de la exit-ul parţial marcat de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare acţionar al BT. BERD a vândut pe 13 noiembrie un pachet de 2,86% din bancă pentru 216,9 mil. lei (50 mil. euro), potrivit calculelor ZF făcut în baza datelor oficiale. BERD a intrat în acţionariatul BT în 2001. În prezent, BERD mai deţine 11,47% din bancă. Cumulând, cei doi investitori instituţionali străini deţin 16,45% din Banca Transilvania. Participaţia acestora valorează circa 1,18 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO