Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au reacţionat dur la scăderile de pe pieţele de capital europene

SIF-urile au reacţionat dur la scăderile de pe pieţele europene

Autor: Stefan Musgociu

23.05.2011, 23:48 892

Bursa a scăzut luni cu 1,02% (pe indicele BET), in­fluenţată decorecţiile pie­ţelor externe după o serie de ştiri negativepri­vind criza datoriilor din zona euro. SIF-urile, care suntcorelate mai puter­nic cu evoluţia pieţelor externe, au înregistratscă­deri de peste 3%, iar Fondul Proprie­tatea (FP) a pierdut1%.

Indicele BET-Fi a pierdut astfel 2,87%. La finalul sesiunii dela BVB, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 2%, iarmajoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est înre­gis­traucorecţii de până la 1,6%. Cel mai dur recul, de 3,2%, era consemnatde bursa din Rusia. Aversiunea investi­torilor la risc a fostdeterminată de mai multe ştiri negative privind criza datoriilorsuverane din Europa. Fitch a redus vineri ratingul datoriilorGreciei cu trei trepte, retrogradând statul elen în categoriainvestiţiilor speculative, sau "junk", iar Standard & Poor's arevizuit sâmbătă perspectiva ratingului Italiei de la "stabilă" la"negativă".

"Este posibil ca în perioada următoare să asistăm la ocontinuare a acestei indecizii a investitorilor ei, aşteptând capiaţa să ajungă la nivelurile de preţ la care să aibă un suportîndeajuns de putenic. Cum nici bursele externe nu se confruntă cu osituaţie tocmai pozitivă pentru moment, cred că este posibil săvedem în continuare şedinţe foarte volatile", a mai spus MihaiMureşian, directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să se plaseze peprima poziţie în topul rulajelor, cu operaţiuni de 5,7 mil. lei.Cea mai recentă tranzacţie cu aceste titluri a fost realizată la0,5015 lei, preţ cu 0,99% sub ultima cotaţie de vineri şi,totodată, aproape de minimul atins de la listare, de 0,499 lei.

În prima parte a şedinţei, acţiunile au scăzut până la un minimde 0,5 lei, însă de la acest nivel unele ordine de cumpărare au dusla temperarea corecţiei.

Principalul motiv care pune presiune la vânzare pe acesteacţiuni este reluarea conversiilor şi, implicit, intrarea în piaţăde titluri noi, care ar putea fi vândute la preţuri mai mici,potrivit brokerilor. Pe de altă parte, FP a început programul derăscumpărare de acţiuni proprii, iar intermediarii spun că acestaîncearcă astfel să nu permită o scădere cu nivelul de 0,5lei/titlu.

Pe locul al doilea în topul lichi­dităţii s-au situat acţiunilecombinatului chimic Oltchim (OLT), care au închis cu o creştere deaproape 15%, făcând notă discordantă faţă de restul pieţei.Tranzacţiile cu acţiuni Oltchim au însumat 3,2 mil. lei, fiindtransferate peste 1,3% din acţiuni.

"Titlurile Oltchim au crescut puternic în ultima perioadă,investitorii fiind impulsionaţi de ştirile privind o posibilăprivatizare a combinatului, dar şi de cumpărările masive ale PCC şiCarlson. Cred că şi astăzi a fost o situaţie asemănătoare, în piaţăexecutându-se unele tranzacţii cu un pachet important de acţiuni,iar acest lucru a antrenat şi restul investitorilor. Totuşi, esteposibil ca şi ştirile din piaţă cu privire la punerea parţială înfuncţiune a platformei petrochimice a rafinăriei Apechim să fi avuto influenţă asupra preţului", a precizat Mureşian.

Tot pe creştere au închis şi acţiunile BRD, în timp ce titlurileOMV Petrom au pierdut 3%, iar Banca Transilvania (TLV) a scăzut cupeste 4%.

De urmărit astăzi

  • Titlurile Fondului Proprietatea (FP), care au coborât din nouieri la 0,5 lei, după care au revenit închizând la 0,5015 lei, înscădere cu 1% faţă de şedinţa de vineri.

  • Acţiunile SIF-urilor, care au scăzut puternic ieri pe fondulcorecţiilor de pe bursele externe. În ultima lună şi jumătate,SIF-urile au înregistrat scăderi semnificative, pierzând mare partedin câştigurile din primul trimestru.

  • Titlurile producătorului de profile din aluminiu Alumil RomIndustry (ALU), care a anunţat că va demara o investiţie de 25 mil.lei într-o nouă fabrică la Filipeştii de Pădure finanţată parţialcu fonduri nerambursabile.

  • OMV Petrom (SNP) şi-a schimbat începând de ieri sediul din CaleaDorobanţilor în Petrom City (Străuleşti).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO