Burse - Fonduri mutuale

Sif-urile au recuperat o parte din pierderile din şedinţele anterioare

Sif-urile au recuperat o parte din pierderile din...

Autor: Stefan Musgociu

28.01.2014, 19:07 301

Piaţa locală a revenit uşor pe verde la debutul şedinţei de marţi, urmând linia burselor externe, după ce în ultimele trei şedinţe, indicele general al BVB, BET-C, a scăzut cumulat cu 1,56%.

Presiunea corecţiilor de pe pieţele externe a fost mai vizibilă începând de vineri pe acţiunile SIF-urilor, care au coborât cu 0,97% - 2,97%. În primele 30 de minute de tranzacţionare de luni aceste titluri au continuat să înregistreze scăderi importante, între 2,93% şi 6,62%, însă apoi au revenit uşor spre nivelurile de vineri, pentru ca la închidere preţurile să fie cu 1,04% - 2,05% sub cele de vineri.

Astfel, în ultimele trei şedinţe, titlurilor celor cinci SIF-uri au consemnat scăderi cuprinse între 3,43% şi 5,62%.

La închiderea şedinţei de marţi, acţiunile celor cinci SIF-uri înregistrau creşteri cuprinse între 0,23% şi 1,22%. Cea mai lentă revenire a fost consemnată de acţiunile SIF Transilvania, în timp ce titlurile SIF Muntenia au înregistrat cea mai vizibilă creştere.

Indicele BET-FI a avansat cu 0,45%, după ce în precedentele trei şedinţe a coborât cu 2,47%.

Indicele include şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care în ultimele trei sesiuni au avansat cu 0,3%, spre deosebire de traiectoria titlurilor SIF-urilor. Titlurile FP au încheiat şedinţa de marţi în scădere cu 0,24%, la 0,8155 lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a crescut cu doar 0,11%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,14% peste nivelul de luni. În precedentele trei şedinţe, BET a coborât cu 1,44%, iar BET-NG a scăzut cu 2,12%.

La finalul şedinţei de marţi, indicele extins BET-XT a fost cu 0,25% peste ziua anterioară, iar indicele extins BET-BK a fost pe plus cu 0,68%. Cei doi indici au revenit, deasemenea, după trei zile consecutive pe roşu, în care au scăzut cu 2,13% şi, respectiv, cu 3,29%.

Deşi piaţa a revenit pe verde, cei mai mulţi investitori au trecut pe poziţii de aşteptare, transferuri de peste 500.000 de lei înregistrând doar acţiunile emise de 8 din cele 82 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Lichiditatea pieţei a fost salvată, totuşi, de acţiunile Fondului Proprietatea (26,9 milioane lei, din care patru deal-uri de 21,3 milioane lei) şi Romgaz (9,1 milioane lei, inclusiv trei deal-uri de 3,9 milioane lei). Cele două acţiuni au asigurat aproape 80% din rulajul pieţei, de 45,9 milioane lei (10,1 milioane euro). Suma este cu 38% peste cea de luni, de 33,3 milioane lei (7,3 milioane euro).

Titlurile Romgaz au scăzut cu 0,24%, la 33,6 lei, pe piaţa principală.

Pe piaţa de la Londra au fost rulate 34.355 de certificate de depozit Romgaz, faţă de 270.975 de acţiuni la bursa de la Bucureşti. Fiecărui certificat îi corespunde o acţiune Romgaz. Preţul certificatelor Romgaz a scăzut cu 0,1%, la 9,9 dolari (32,9 lei), iar operaţiunile au însumat 340.000 de dolari (1,1 milioane lei).

Cele patru tranzacţii negociate cu acţiunile Fondului Proprietatea au fost realizate între orele 15:20 şi 17:00, la preţul de 0,815 lei. Cotaţia este cu 0,31% sub închiderea de luni de pe piaţa principală. Deal-urile vin cu câteva zile înaintea unei AGA pentru reducerea capitalului social al Fondului şi distribuirea unei sume de câte 0,05 lei/acţiune fiecărui acţionar. Suma este cu 22% mai mare decât dividenul brut acordat anul trecut de Fondul Proprietatea, de 0,04089 lei/acţiune.

"Deal-urile cu acţiunile Romgaz, Fondul Proprietatea şi OMV Petrom par a fi schimburi de pachete între fonduri administrate de către aceeaşi societate de administrare. În cazul Fondului Proprietatea, nu cred că are legătură cu AGA, ci deal-urile par mai degrabă tranzacţii obişnuite ale unor fonduri", a declarat pentru MEDIAFAX directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest, Marcel Murgoci.

Reducerea capitalului a mai fost propusă pentru o AGA în luna noiembrie, însă atunci nu s-a întrunit cvorumul necesar (50% din drepturile de vot) pentru luarea unei decizii.

Rulaje de peste 500.000 de lei au mai înregistrat marţi acţiunile OMV Petrom (3,1 milioane lei, din care un deal de aproape 2,1 milioane lei), SIF Transilvania (1,4 milioane lei), SIF Oltenia (1 milion de lei), Transgaz (816.000 de lei), Nuclearelectrica (553.000 de lei) şi SIF Banat-Crişana (515.000 de lei).

Acţiunile Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au scăzut cu 1,71%, la 0,0689 lei, pe un rulaj de 291.000 de lei.

Cel mai mare acţionar al băncii, omul de afaceri Ilie Carabulea, precum şi reprezentanţi ai Carpatica Asigurări şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) sunt vizaţi într-un dosar de corupţie. Carabulea a fost ridicat din Sibiu de procurorii anticorupţie şi dus la sediul DNA din Bucureşti, pentru a da declaraţii, Radu Mustăţea, membru CA Carpatica Asig, şi alte persoane suspectate de fapte de corupţie fiind deja audiate.

La solicitarea ASF, Banca Comercială Carpatica a transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB) un comunicat în care precizează că "evenimentele nu interferează în niciun fel cu activitatea normală" a băncii.

"În prima parte a şedinţei, acţiunea băncii a avut de suferit pe seama ştirilor legate de Carpatica Asigurări, preţul acţiunii atingând valoarea de 0,0673 lei/acţiune (scădere cu 4% faţă de luni). După comunicatul transmis de conducerea băncii, preţul acţiunii a revenit uşor. Nu mă aştept ca acest «scandal» să aibă efecte negative asupra preţului acţiunii Băncii Carpatica, având în vedere că cel mai mare acţionar al băncii, Ilie Carabulea, nu mai este implicat direct în activitatea curentă a instituţiei de credit", a mai spus brokerul de la Estinvest.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 683.000 de lei, faţă de 190.000 de lei în şedinţa precedentă.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, marile pieţe europene erau în creştere cu cel mult 1,2%, linia fiind urmată şi de majoritatea burselor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu până la 0,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO