Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile fac notă discordantă şi ating noi minime anuale

SIF-urile fac notă discordantă şi ating noi minime anuale

Autor: Stefan Musgociu

25.04.2014, 00:03 819

Indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea, a coborât ieri cu 1,07%. Acţiunile celor cinci SIF-uri au înregistrat scăderi cuprinse între 0,26% şi 3,05%, iar titlurile Fondului Proprietatea au stagnat. Cele mai vizibile corecţii au fost consemnate de acţiunile SIF Moldova (3,05%), SIF Banat-Crişana (2,71%) şi SIF Transilvania (1,91%).

În urma corecţiilor de ieri, titlurile SIF Banat-Crişana, SIF Moldova şi SIF Muntenia au atins noi minime pentru acest an şi se plasează mult sub nivelurile de la începutul anului. De cealaltă parte, indicele BET a stagnat în acest an.

Evoluţia a venit ca urmare a corecţiilor de pe pieţele externe care s-au menţinut pe toată perioada şedinţei, însă după închidere indicii celor mai multe burse au revenit pe plus, susţinute de evoluţia pozitivă a pieţei americane, care se aprecia cu 0,4% în deschidere.

WikiZF: Profilul companiei Fondul Proprietatea

Bursa a scăzut pe ansamblu cu 0,4%, într-o piaţă apatică, unde atenţia puţinilor investitori prezenţi la tran­zac­ţionare a fost direcţionată doar spre câteva acţiuni, iar transferurile cu titlu­rilor Fondului Proprietatea (FP) au asi­gurat mai mult de jumătate din lichi­ditatea de 26 milioane lei.

Piaţa a deschis ziua în creştere uşoară, însă după primele două ore a pierdut câştigul uşor şi a intrat pe roşu.

La fel ca în şedinţele anterioare, volu­mele de tranzacţionare au fost reduse în cazul majorităţii acţiunilor, ru­laje de peste 500.000 de lei înregis­trând titluri emise de doar 8 din cele 83 de companii listate pe primele trei cate­gorii şi la secţiunea acţiunilor internaţionale.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 26 milioane lei (5,8 milioane euro), cu 7% peste rulajul de miercuri, de 24,4 milioane lei (5,4 milioane euro). Mai mult de jumătate din lichiditate au reprezentat operaţiuni cu acţiunile Fondului Proprietatea, de 13,9 milioane lei, iar încă 15% au fost transferuri cu titlurile Romgaz (2,1 milioane lei) şi Transelectrica (1,7 milioane lei).

Preţul acţiunilor FP a stagnat la 0,81 lei, titlurile Romgaz (SNG) au scăzut cu 0,58%, la 34,5 lei, în timp ce acţiunile Trans­electrica (TEL) au cres­cut cu 0,37%, la 18,95 lei.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,46%, iar titlurile com­pa­niilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 0,65% sub şedinţa de miercuri.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

WikiZF: Profilul companiei Transelectrica

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,65%, iar indicele extins BET-BK s-a situat cu 0,86% sub ziua anterioară. Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprie­tatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Pe segmentul destinat obligaţiunilor au fost efectuate şapte operaţiuni cu titluri de stat în valoare cumulată de aproape 8,1 mil. lei (1,8 mil. euro).

Pe piaţa RASDAQ, investitorii au transferat acţiuni de doar 255.000 de lei, faţă de 1,1 mil. lei în şedinţa anterioară.