Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile nu s-au restructurat la timp şi acum vând „din casă“ ca să dea dividende la acţionari

Foto Shutterstock

Autor: Adrian Cojocar

01.07.2013, 22:17 2309

SIF-urile - care au moştenit în 1992 circa 30% din economia României şi care ar fi trebuit să fie un pilon al capitalului românesc - au trăit ani de-a rândul din dividendele băncilor şi nu s-au grăbit să se restructureze, iar acum au ajuns în situaţia să vândă din avere ca să dea dividende la acţionari.

Cele cinci SIF-uri, care deţin o colecţie de active evaluată la 6,17 mld. lei (1,4 mld. euro), ar fi raportat în ultimii doi ani pierderi cumulate de circa 81 mil. lei (18,3 mil. euro) şi respectiv 62 mil. lei (14 mil. euro) dacă nu ar fi vândut din activele valoroase pe care le deţin şi care au „umflat“ profiturile acestora cu circa 2,1 mld. lei (490 mil. euro) în 2011 şi 2012, potrivit unei analize a ZF.

SIF-urile au pornit în 1996 având în portofolii 30% din acţiunile celor mai multe companii ro­mâneşti de la acea vreme. Ani de-a rândul ad­mi­nistratorii SIF-urilor nu au făcut mai nimic pentru a le restructura şi a investi în sectoare care să le aducă valoare acţionarilor, trăind din dividendele în­casate de la , BCR şi BRD. Şefii SIF-urilor, care ocu­pau aceleaşi poziţii de două decenii, au militat pentru menţinerea unor praguri maxime de 0,1% şi apoi 1% pentru deţinerile ac­ţionarilor care le-au di­mi­nuat puterea cu scopul de a-şi păstra în continuare funcţiile de conducere şi con­trolul asupra SIF-urilor.

Din cauza inactivităţii administratorilor în anii timpurii, SIF-urile se găsesc astăzi în situaţia de a nu mai avea în portofoliu companii care să le asigure un flux constant de dividende prin care să-şi acopere plasa salariilor administratorilor şi alte cheltuieli de funcţionare, astfel că sunt nevoite să vândă „din casă“ ca să facă rost de banii ne­cesari pen­tru a recompensa ac­ţio­narii SIF-urilor cu dividende.

Cheltuielile SIF-urilor au fost majorate în ultimii ani şi de bonusurile consis­tente pe care unii adminis­tra­tori de SIF şi le-au acor­dat ca efect al vânzării de active importante din portofoliu.

Cei mai mulţi acţionari au rămas în ultimii ani pasivi la lichidările de active ale SIF-urilor, bucu­rân­du-se de dividendele consistente acordate de acestea, fără să-şi pună prea multe întrebări din ce provin profiturile SIF-urilor sau cât timp vor mai putea acestea să acorde dividende din vânzări de active.

„Cu excepţia SIF Oltenia, SIF-urile nu reuşesc măcar să-şi acopere cheltuielile opera­ţionale cu în­ca­sările din dobânzi şi dividende, ceea ce este o pro­blemă. Măsura succesului activităţii de ma­nage­ment la SIF-uri este exprimată de încasările din dividende care arată calitatea portofoliului unei SIF şi pe de altă parte dacă deciziile de management luate de administratori în trecut au fost mai mult sau mai puţin inspirate. Ca analist nu pot să nu mă întreb de ce, de exemplu, SIF Oltenia a încasat anul tre­cut dividende de două ori mai mari decât SIF Muntenia sau SIF Banat-Crişana“, spune Mihai Căruntu, şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 02.07.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.