Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile pun presiune pe Erste: Ori listaţi BCR, ori ne vindem acţiunile

Autor: Roxana Daniela Pricop

28.02.2011, 23:58 106

Listarea BCR, cea mai mare bancă din România, a încins spiriteleîntre cele cinci SIF-uri, care deţin 30,12% din acţiuni, şiacţionarul majoritar Erste Bank, cu 69,4% din capital. Programatăpentru octombrie 2009, listarea a fost amânată până în octombrie2011, termen limită până la care trebui să fie începute procedurilede listare.

SIF-urile susţin că listarea le aduce posibilitatea de a-şivalorifica participaţiile istorice de câte 6% din BCR primite în1993 şi care nu mai reprezintă o importantă resursă de dividende,în timp ce acţionarul majoritar este de părere că listarea înactualul context de la Bursa de Valori Bucureşti nu ar reflectavaloarea corectă a BCR. Cu toate acestea, angajamentul de a listabanca a fost asumat de Erste în 2005, când a plătit 3,75 miliardede euro pentru 61,88% din acţiunile băncii (7,65 euro/acţiune).

"Încercăm să facem presiuni ca BCR să se listeze, subameninţarea că ne vindem participaţiile. Este clar că nu putemvinde decât împreună. Dacă unul dintre noi dezertează, pierdem aceaposibilitate de a bloca deciziile Erste cu un pachet de 25% dincapital", a spus Petre Szel, preşedintele SAI Muntenia Invest,administratorul SIF Muntenia (SIF4).

Potrivit clauzelor din contractul de privatizare, dacă BCR nu selistează până în termenul asumat, atunci va fi repusă automat învigoare prevederea statutară privind adoptarea deciziilorimportante din Adunarea Generală a Acţionarilor cu o majoritate decel puţin 75% din voturi. În prezent, grupul austriac controleazăprin intermediul unui holding 69,4% din BCR, astfel că în cazul încare una dintre SIF-uri şi-ar vinde întreaga participaţie de 6%către acţionarul majoritar, atunci Erste ar ajunge la confortabilaparticipaţie de 75,4%.

"Dacă minim trei dintre SIF-uri fac o cerere către Erste de aîncepe procedurile de listare, atunci Erste nu are o altă soluţiedecât să înceapă pregătirile. Cred că este încă devreme şi mai estetimp pentru această cerere. Este firesc ca SIF-urile să îşidorească lichidizarea participaţiilor nelistate din portofoliu. Încazul BCR, singurele soluţii sunt fie listarea, fie vânzareaparticipaţiilor. Dacă preţul oferit de Erste nu ne convine, vom luaîn calcul oportunitatea vânzării acţiunilor către terţi. Nu cred căsuntem departe ca preţ unii de alţii", a spus Mihai Fercală,preşedintele SIF Transilvania (SIF3).

Mihai Fercală este reprezentantul SIF-urilor în Consiliul deSupraveghere al BCR. El a adăugat că atunci când Erste şiSIF-urilor vor ajunge la o concluzie concretă cu privire lalistarea BCR, aceasta va fi făcută publică. Conducerile SIF-urilornu au dat detalii dacă acţionarul majoritar le-a făcut recent oofertă de preţ pentru acţiunile BCR.

Care sunt aşii din mâneca SIF-urilor

  • Minim trei dintre SIF-uri pot cere Erste să înceapă procedurilede listare, iar grupul austriac este obligat să demarezepregătirile.
  • Dacă sunt încălcate angajamentele de listare, este repusăautomat în vigoare prevederea statutară privind adoptareadeciziilor importante din adunarea generală a acţionarilor cu omajoritate de cel puţin 75% din voturi.
  • Vânzarea pachetului de acţiuni către un investitor străin, deşidificil de realizat pentru că BCR nu este listată, ar pune Erste înfaţa unui nou partener de discuţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO