Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile se luptă pentru a aduce BCR pe Bursă. Se vor lăsa convinşi austriecii?

SIF-urile se luptă pentru a aduce BCR pe Bursă. Se vor lăsa convinşi austriecii?

Autor: Roxana Pricop

20.02.2011, 23:55 215

Tensiunile între cele cinci SIF-uri, acţionari cu peste 30% laBCR, cea mai mare bancă din sistem, şi grupul austriac Erste,acţionarul majoritar al băncii, au crescut în intensitate înultimele luni, având în vedere că se anunţă încă un an fărădividende, iar oficialii Erste dau de înţeles că nu sunt dispuşiîncă să listeze BCR la Bursă.

Listarea la Bursa de Valori Bucureşti în termen de trei ani dela privatizare alături de plata unui dividend corespunzător a celpuţin 40% din profit, stabilit conform standardelor internaţionalede contabilitate, sunt obligaţiile pe care grupul austriac Erste şile-a asumat în 2006 atunci când a achiziţionat 61,8% din BCR. Deşiobligatorii, la solicitarea Erste din 2009, SIF-urile au căzut deacord să amâne pregătirile de listare încă doi ani, până înoctombrie 2011, iar anul trecut au aprobat capitalizarea profituluipentru a evita participarea la o majorare de capital de 100 mil.euro.

Recent însă, preşedintele executiv al băncii Dominic Bruynseelsa declarat că listarea BCR depinde de lichiditatea Bursei: "Nu esteo chestiune de timp, ci de mărime. Lichiditatea tot trebuie să seîmbunătăţească substanţial pentru a evidenţia valoarea BCR". GrupulErste deţine 69,3% din capitalul BCR, prin intermediul unu holdingaustriac pe care îl controlează.

Declaraţia oficialului Erste are loc cu circa opt luni înainteaexpirării termenului limită până la care trebuie să înceapăpregătirile pentru listarea BCR, asumat de SIF-uri şi Erste.

"O bursă creşte când are emitenţi importanţi care setranzacţionează. Noi nu putem să credem că valoarea acţiunii Erstepe bursa de la Bucureşti nu este corectă, în acest caz, nuînţelegem de ce a fost listată. Pe de altă parte, ne amintimdeclaraţii ale oficialilor Erste, chiar ale domnului Treichl, careestima, în urmă cu câţiva ani, anterior listării Erste pe bursa dela Bucureşti, că în câţiva ani BCR va valora 30-40% din Erste Bank.Astăzi, BCR înseamnă în jurul a 10% din Erste Bank", spune ClaudiuDoroş, vicepreşedintele SIF Moldova (SIF2).

Pe bursa de la Bucureşti, Erste Bank are o capitalizare de 14,4mld.euro, în timp ce ultima ofertă de achiziţie de acţiuni lansatăde Erste Bank către acţionarii minoritari a evaluat BCR la 2,6 mld.euro în septembrie 2010.

SIF2, acţionar cu 6% la BCR, a fost cel mai activ susţinător allistării BCR la Bursă din rândul acţionarilor minoritari, aducândîn prim-plan necesitatea de a selecta o firmă independentă deevaluare a contextului de piaţă.

Vicepreşedintele SIF Moldova adaugă că "este momentul ca toţimarii acţionari să ceară unei reputate firme de investiţiiinternaţionale şi independente o evaluare la zi".

"Ne luptăm pentru drepturile noastre de acţionari minoritari aiBCR. Până în octombrie, mai este timp. La începutul lunii martie,ne vom întâlni cu reprezentanţii Erste pentru a discuta desprelistare şi distribuţia de dividende", a spus Ioan Cuzman,preşedintele SIF Banat-Crişana (SIF1). Societatea deţine oparticipaţie de 6% din BCR.

Întrebat dacă ia în calcul semnarea unui nou acord de amânare alistării, Tudor Ciurezu, reprezentantul SIF-urilor în conducereaBCR şi vicepreşedintele SIF Oltenia (SIF5), a răspuns că "noi,SIF-urile, am lăsat de înţeles că vrem să înceapă pregătirile delistare. Dacă interesul companiei o cere, acţionarii se potînţelege între ei". Nesigură este şi distribuţia dividendelor dinprofitul pe 2010, estimat de surse oficiale la 100 mil. lei pestandardele româneşti de contabilitate. Pe RAS, BCR a înegistrat în2009 un profit de 201 mil. lei. Deşi nu cunosc încă valoareaprofitului pe IFRS, conducerile SIF-urilor nu se aşeaptă ca bancasă distribuie dividende din rezultatul pe 2010.

"Chiar dacă vor fi dividende de la BCR, vor fi foarte mici. Suntşi momente în care trebuie să te mulţumeşti cu mai puţin. Importanteste ca banca să reziste", a afirmat Ciurezu.

Dacă aşteptările SIF-urilor se vor confirma şi BCR va capitalizaprofitul, atunci 2011 va fi al doilea an în care banca nudistribuie dividende, în condiţiile în care în 2007 SIF-urile auprimit în total 33 de milioane de euro sub formă de dividende de laBCR, iar în 2008 dividendele încasate au fost aproape duble, încuantum total de 57 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO