Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile si Transilvania se mentin pe val

28.11.2005, 18:20 26

Actiunile Bancii Transilvania au castigat vineri 4% pe fondul unor tranzactii mari derulate la finalul sedintei. Alaturi de titlurile bancii, in centrul atentiei cumparatorilor s-au aflat actiunile celor cinci SIF-uri, care au continuat sa inregistreze avansuri importante.

Indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci SIF-uri, a mai castigat aproape 4% in ultima sedinta a saptamanii trecute. Toate SIF-urile au atins noi maxime istorice vineri. SIF Oltenia a atins pragul de 2,5 lei/actiune, Banat-Crisana l-a atins pe cel de 2,2 lei/actiune, in timp ce SIF Moldova a stabilit un nou record la nivelul de 2,18 lei/actiune.

Cele mai mari cresteri dintre SIF-uri au apartinut vineri SIF Muntenia si Transilvania, cu avansuri de 4,6% si respectiv 4%. Pe parcursul sedintei, cursul SIF Muntenia a urcat pana la un maxim de 1,58 lei/actiune, iar pretul maxim la care actiunile SIF Transilvania au fost tranzactionate a fost de 2,06 lei/actiune. Cu exceptia SIF Muntenia, cu actiunile tuturor celorlalte SIF-uri s-au derulat vineri tranzactii de peste un milion de euro. Cele mai tranzactionate actiuni au fost totusi cele ale Bancii Transilvania, cu un rulaj de 10,1 milioane de lei (2,7 milioane de euro). Ultima tranzactie realizata cu actiunile acestei banci s-a perfectat la pretul de 1,31 lei/actiune, in crestere cu 4%.

"Intra bani noi in piata si din afara, dar si din partea investitorilor locali. Se repeta oarecum situatia de la inceputul lunii februarie cand dupa cresterile puternice inregistrate pana in acel moment de SIF-uri, toata lumea ajunsese sa vrea actiuni ale SIF-urilor. Nu cred insa ca se va repeta tot scenariul de atunci, pentru ca dupa cum stim, dupa acele maxime, finalul lui februarie a marcat si inceputul unei corectii drastice pentru piata. De data aceasta totusi, intreaga situatie este mult schimbata, iar cresterea SIF-urilor este justificata din punct de vedere fundamental", a comentat Octavian Dragolea, directorul general al societatii de brokeraj European Securities.

"Eu ma astept in continuare la mentinerea presiunii din partea cumparatorilor pe actiunile cele mai lichide", a mai precizat Dragolea. Una din explicatiile oferite de brokeri pentru revenirea puternica a cumparatorilor pe piata in ultima perioada este si aceea ca ultima varianta a proiectului de Cod fiscal ii determina pe investitori sa aiba tot interesul ca preturile de la finalul anului sa fie cat mai mari. "In conditiile in care pentru impozitarea cu 16% a castigurilor din investitii la Bursa se va calcula diferenta intre pretul la care actiunile sunt vandute si ultimul pret inregistrat pe piata la finalul acestui an, logic ar fi ca pretul de la finalul anului sa fie cat mai mare", spune Dragolea.



Zi libera la burse pe 2 decembrie

Vineri, 2 decembrie, nu se vor derula sedintele de tranzactionare de la Bursa de Valori si RASDAQ. Totodata, aceasta zi nu va fi nici zi de decontare a tranzactiilor bursiere. Pe 1 decembrie nu se va lucra datorita Zilei Nationale.



Santierul naval Aker Braila a pierdut pe parcursul sedintei de vineri de pe Rasdaq peste 8,3% din capitalizare pe fondul publicarii unor rezultate financiare sub asteptari.

La Inceputul zilei cotatia titlurilor Aker a cazut pana la un minim lunar de 5,1 lei/actiune. La acest nivel au revenit insa in piata si cumparatorii, schimbarea raportului dintre cerere si oferta urcand cotatia actiunilor santierului naval din Braila pana la 5,5 lei/actiune, la acest pret derulandu-se si ultima tranzactie de saptamana trecuta cu titluri Aker. Valoarea totala a transferurilor efectuate vineri cu actiunile societatii brailene a fost de aproape 117.400 de lei (32.100 de euro), Aker fiind cel mai tranzactionat emitent de la Categoria I.

Actiunile producatorului de echipamente electrice si electronice Electromagnetica Bucuresti si-au continuat evolutia ascendenta din ultima luna, castigand pe parcursul sedintei de vineri inca 6% in conditiile unei presiuni constante la cumparare. Ultima tranzactie cu titluri Electromagnetica s-a perfectat la o cotatie de 0,445 lei/actiune, dupa ce la inceputul zilei actiunile companiei bucurestene se transferau la un pret de 0,42 lei/actiune. Valoarea totala a tranzactiilor derulate vineri cu actiuni Electromagnetica a fost de peste 31.600 de lei (8.650 de euro).

Cel mai tranzactionat emitent al zilei a fost producatorul de uleiuri vegetale Argus Constanta, cu un rulaj zilnic de peste 121.000 de lei (33.100 de euro). In asteptarea rezultatelor financiare si in conditiile in care actionarii inscrisi in 15 decembrie vor primi o actiune gratuita la fiecare sapte actiuni detinute, investitorii nu s-au inghesuit sa cumpere, presiunea fiind, pe parcursul ultimei sedinte de saptamana trecuta, la vanzare. Cotatia titlurilor Argus a oscilat intre 2,8 lei/actiune si 3,21 lei/actiune, ultimul transfer realizandu-se la un pret de 3,1 lei/actiune, in scadere cu 3,1% fata de sedinta anterioara.

In atentia investitorilor au revenit si actiunile societatii Sanex Cluj, valoarea totala a tranzactiilor derulate vineri cu actiunile producatorului de placi ceramice fiind de 47.400 de lei (13.000 de euro). Pe parcursul sedintei cotatia titlurilor Sanex a oscilat intre 0,38 lei/actiune si 0,41 lei/actiune, ultimul transfer realizandu-se la un nivel de 0,4 lei/actiune, in crestere cu aproape 5% in comparatie cu sedinta anterioara. Sanex este controlata de grupul austriac Lasselsberger, care detine peste 67,9% din actiunile companiei prin intermediul vehiculului de investitii Goodison Holdings. In prezent capitalizarea bursiera a Sanex este de 74,41 milioane de lei (20,3 milioane de euro). stelian.vezentan@zf.ro; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO