Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile sunt pe val

12.10.2005, 18:23 10

Actiunile SIF Oltenia si Moldova continua sa stabileasca noi recorduri la Bursa, pe fondul unei presiuni crescute la cumparare.

Titlurile SIF Oltenia au depasit pentru prima data pragul de 2 lei/actiune, urcand pana la 2,01 lei/actiune, in timp ce actiunile celeilalte SIF au sarit pana la un maxim de 1,72 lei/actiune.

In tendinta consemnata pe piata in ultima perioada, actiunile celor doua SIF-uri au fost cele mai tranzactionate titluri, cu rulaje in fiecare caz de peste 2 milioane de euro.

"E clar ca pe SIF Oltenia si Moldova investesc strainii, mai ales ca in trecut cele cinci SIF-uri mergeau intr-o anumita linie, in timp ce in ultimele luni s-a putut vedea o diferentiere. Aceasta se datoreaza investitorilor straini, care tranzactioneaza pe criteriile analizei fundamentale si din punctul de vedere al profitului si al activului net, Oltenia si Moldova se detaseaza de celelalte SIF-uri", a comentat Claudiu Simulescu, presedintele societatii de brokeraj Eastern Securities.

"Teoretic, SIF-urile ar trebui sa scada daca tinem cont de termenul de trei ani de care investitorul ce va prelua BCR va beneficia pentru listarea bancii la Bursa, dar in presa au aparut informatii conform carora SIF-urile ar intentiona sa-si vanda pachetele de la BCR acelui investitor. Ceea ce inseamna practic ca-si vor marca profitul, lucru ce ar urma sa determine o crestere substantiala a activului net. Oricum, trebuie sa se tina cont ca pe masura ce creste valoarea companiilor cotate va creste si activul net al SIF-urilor", a mai precizat Simulescu.

Brokerii considera ca in continuare actiunile SIF Oltenia si Moldova, chiar si in conditiile avansului din ultima perioada, mai pot aduce randamente bune pana la finalul anului.

"Eu cred ca actiunile celor doua SIF-uri ar mai avea loc sa creasca cu 10-15% pana la finalul anului", considera Simulescu.

Tranzactii mai mari s-au derulat ieri si cu actiunile Bancii Transilvania, care au realizat in piata un rulaj de 6,3 mil. lei (1,7 mil. euro). Cu aceste titluri s-au realizat si doua tranzactii speciale, ultima dintre ele la pretul de 1,06 lei/actiune. Valoarea celor doua operatiuni a fost de 0,4 milioane de lei (0,1 mil. euro). Fata de sedinta precedenta, actiunile bancii au castigat 1,9%, in conditiile in care la inchidere, cursul titlurilor a fost de 1,06 lei/titlu.

Bursa per ansamblu a inregistrat o noua zi de crestere usoara, indicele BET urcand cu 0,7%, in timp ce avansul BET-FI a fost de 0,8%.

"Piata in aceste momente e pe acumulare. O sa mai asistam la corectii, dar acestea doar pentru ca oamenii sa se mai sperie putin si sa mai scoata actiuni la vanzare", apreciaza Claudiu Simulescu.

O evolutie buna au continuat sa aiba si actiunile Antibiotice, care au mai urcat cu 4,5% pana la 0,935 lei/actiune.

"Pe Antibiotice se speculeaza pe seama chestiunii cu privatizarea companiei. Eu consider investitiile in Antibiotice in acest moment ca unele speculative, cu un grad ridicat de risc. Este posibil totusi ca statul sa obtina un pret foarte bun pe Antibiotice in conditiile in care e clar ca a venit si timpul societatilor farmaceutice, doar nu degeaba Zentiva a platit atat de mult pe Sicomed. In general trebuie sa se inteleaga ca investitorii care preiau aceste companii mari de la noi nu se uita doar la rezultatele din prezent ale companiei, ci sunt interesate mai ales sa cumpere accesul pe o piata foarte mare, a doua din regiune dupa Polonia ca numar de locuitori . Se cumpara prezentul, dar si viitorul", apreciaza presedintele Eastern Securities.



Piata RASDAQ

Tranzactii in scadere pe Rasdaq, insa rulajul pietei s-a mentinut si ieri peste media perioadei. Inca o data mai mult de jumatate din lichiditatea pietei s-a datorat transferurilor cu titluri Biofarm.

Valoarea totala a tranzactiilor realizate marti cu titluri Biofarm a fost de 2,49 milioane de lei (700.000 de euro), rulajul pietei fiind de 3,4 milioane de lei (945.000 de euro). Dupa cresterile din ultimele sedinte, pretul actiunilor producatorului bucurestean de medicamente a pierdut ieri 0,44%. Pe parcursul sedintei cotatia titlurilor Biofarm a oscilat intre 0,44 lei/actiune si 0,46 lei/actiune. Majoritatea tranzactiilor cu actiuni Biofarm s-au realizat insa la o cotatie de 0,45 lei/actiune, conditii in care pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,4501 lei/actiune.

Cel mai tranzactionat emitent listat la Categoria I a fost operatorul portuar Socep Constanta, cu un rulaj de peste 141.000 de lei (39.200 de euro), cu mult mai mare decat media ultimelor sedinte. Presiunea la cumparare a continuat si pe parcursul sedintei de ieri, ducand cotatia titlurilor Socep pana la un minim zilnic de 0,245 lei/actiune. Dupa ce la inceputul sedintei actiunile operatorului portuar se transferau la o cotatie maxima de 0,257 lei/actiune, ultimul pret de tranzactionare a fost de 0,249 lei/actiune, cu 3,1% mai mic decat in prima sedinta a saptamanii. Astfel, cotatia titlurilor Socep a iesit din intervalul in care a oscilat pe parcursul ultimelor trei saptamani, intre 0,25 lei/actiune si 0,265 lei/actiune.

O scadere a pretului pe fondul cresterii lichiditatii au inregistrat ieri si actiunile companiei de confectii Braiconf Braila. Cotatia titlurilor Braiconf a scazut treptat pe parcursul zilei de la 0,66 lei/actiune pana la 0,635 lei/actiune, acesta fiind si pretul la care s-a realizat ultimul transfer cu actiunile societatii brailene, cu 3,8% mai mic decat in sedinta precedenta. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de 28,46 milioane de lei (7,9 milioane de euro). Valoarea totala a transferurilor efectuate marti cu titluri Braiconf a fost de 37.700 de lei (10.500 de euro).

La Categoria a II-a cele mai multe tranzactii s-au realizat cu actiunile producatorului de materiale de constructii Elpreco Craiova, valoarea totala a acestora fiind de 25.000 de lei (7.000 de euro). Cele 11 tranzactii cu titluri Elepreco s-au realizat la preturi cuprinse intre 54 de lei/actiune si 55,1 lei/actiune. Cotatia actiunilor Elpreco a depasit astfel pragul de 55 lei/actiune dupa ce majoritatea tranzactiilor din ultima perioada cu aceste titluri s-au realizat la un pret de 54 lei/actiune. In prezent capitalizarea bursiera a societatii este de 57 de milioane de lei (15,85 milioane de euro).

stelian.vezentan@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO