Burse - Fonduri mutuale

Siminel Andrei si fondul de investitii Broadhurst i-au stricat planurile lui Stefan Vuza privind delistarea a trei companii

Siminel Andrei si fondul de investitii Broadhurst i-au stricat planurile lui Stefan Vuza privind delistarea a trei companii
09.02.2010, 00:00 321

Conducerile a trei companii din grupul controlat de Stefan Vuza,pe care omul de afaceri intentiona sa le delisteze, au convocatadunari generale pentru a revoca hotararile de delistare aleacestora dupa ce fondul Broadhurst si alti actionari minoritaris-au opus procedurilor, atacand hotararile de delistare ininstanta.

Companiile pe care Vuza dorea sa le delisteze sunt producatorulde utilaje si linii tehnologice Uzuc Ploiesti (UZC), Sinterom Cluj(SIRM), care produce echipamente de aprindere si pornire amotoarelor, respectiv producatorul de componente pentru instalatiielectrice Contactoare Buzau (CONQ).

Stefan Vuza urmeaza sa anuleze practic toate hotararile dedelistare care fac obiectul unor cereri in instanta de catreBroadhurst. Reprezentantii fondului american spun ca au investit inultimii 10 ani circa 0,7 milioane de euro in societatile apartinandomului de afaceri roman si se opun demersurilor de delistareconsiderand ca unele transferuri intre firmele din cadrul grupuluicontrolat de Vuza ridica semne de intrebare.

Acestia au precizat ca in data de 13 octombrie 2009, firma ElfExpert din Bucuresti a evaluat actiunile Uzuc Ploiesti la un pretde 6,46 lei/actiune in vederea delistarii companiei, procedurafiind aprobata de actionari doua zile mai tarziu.

De cealalta parte, conducerea firmei Caromet Caransebes (ARMT),controlata indirect tot de Stefan Vuza, intentiona sa vanda 2% dinactiunile pe care le detinea la Uzuc catre Chimcomplex Borzesti(CHOB), o alta firma din grupul lui Vuza, pretul vizat fiind depeste 62,5 lei/actiune, respectiv la cat sunt inregistrate acesteain contabilitatea firmei.

"In concluzie, constatam ca fie tranzactiile cu actiuni Uzucs-au desfasurat la valori mult mai mari decat cele reale - depiata, fie in prezent actiunile Uzuc sunt subevaluate in scopulfraudarii intereselor minoritarilor care ar fi interesati sa seretraga din Uzuc ca urmare a retragerii acestei societati de latranzactionare", spun reprezentantii Broadhurst.

Stefan Vuza nu a putut fi contactat pentru a comentarii.

Conducerile firmelor Chimcomplex Borzesti si Caromet Caransebesau propus actionarilor sa anuleze hotararea de vanzare/cumparare apachetului de 2% din actiunile Uzuc Ploiesti.

Totodata, actionarii Uzuc au respins propunerea de reevaluare apatrimoniului companiei la finele anului precedent.

Potrivit legislatiei in vigoare, daca un actionar majoritarajunge sa controleze 95% din actiunile unei firme poate retrage depe piata compania printr-o hotarare in AGA.

Totusi, SIF Oltenia detine participatii de peste 18% atat laContactoare Buzau (CONQ), cat si la Sinterom Cluj (SIRM), companiipe care Vuza intentiona sa le delisteze de pe piata RASDAQ.

"Grupul SCR (n.r. - grupul industrial controlat de Stefan Vuza)incearca delistarea societatilor pe baza votului majoritar in AGA,pe baza reactivarii dispunerii de masuri a CNVM nr. 8/2006, pe careo consideram nelegala", au precizat reprezentantii Broadhurst.

Fondul de investitii a delistat in ultimii ani majoritateacompaniilor de pe Bursa pe care le controla.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO