Burse - Fonduri mutuale

Simion, Flamingo: Am pierdut cash si trebuie pus inapoi

Simion, Flamingo: Am pierdut cash si trebuie pus inapoi
23.07.2009, 00:00 22

Conducerea retailerului IT&C si de electrocasnice Flamingo International (FLA) spune ca a reusit sa readuca activitatea operationala a companiei pe plus in iulie si ca are nevoie de bani de la actionari pentru a restabili echilibrul si la nivel financiar.

"Noi suntem acum in luna iulie in situatia de a nu mai pierde bani dupa reducerile de costuri pe care le-am operat. Am restabilit echilibrul la nivel de activitate si avem nevoie de bani de la actionari pentru a acoperi deficitul de finantare din ultimele 9 luni pentru a pastra viabilitatea pe termen lung. Am pierdut cash si trebuie pus inapoi. Asa cum se vad lucrurile acum, chiar daca iulie nu este traditional o luna tocmai buna, la nivel de EBITDA estimez ca suntem pe plus si sunt toate premisele sa ramanem asa", spune Dragos Simion, presedintele Flamingo International.

Compania vrea sa atraga de la investitori 7 mil. euro printr-o emisiune de obligatiuni convertibile in actiuni, pentru a plati o parte din datoriile de 23,5 mil. euro pe care le avea la finele lui 2008.

Flamingo s-a confruntat in acest an cu o scadere semnificativa a vanzarilor, in primul trimestru afacerile Flamingo contractandu-se cu 40% si firma raportand pierderi de 5,3 mil. euro in aceeasi perioada. Anul trecut, compania a raportat pierderi de 11 mil. euro din cauza costurilor ridicate de finantare.

Noul CEO, specialist in reducerea costurilor

Consiliul de Administratie al Flamingo a decis sa-l inlocuiasca pe Jiri Rizek din functia de director general al companiei de la 1 august cu Stefan Treiber, care este fondator al companiei de consultanta Candidus, cu sediul in Munchen.

"Noul director are abilitati de reducere a costurilor si restructurare, pentru ca asta a facut in ultimul an si jumatate si acesta a fost unul dintre criteriile pentru care l-am ales acum. Nu au fost presiuni din partea actionarilor pentru aceasta schimbare. Din perspectiva Consiliului de Administratie a fost mult mai important sa intarim zona de resurse, pentru ca au fost 10 luni foarte grele pentru companie de cand se resimte criza, cu mare presiune pe toate segmentele de activitate si acest lucru lasa o amprenta puternica asupra managementului", a precizat Simion.

Schimbarea vine si in contextul in care, desi si-a majorat substantial afacerile in ultimii cinci ani, si ca urmare a fuziunii cu Flanco, Flamingo n-a mai reusit sa atinga profitul obtinut in momentul listarii companiei pe Bursa.

Totodata, putine au fost momentele in care actionarii societatii si-au putut vedea compania crescand pe Bursa, actiunile Flamingo pozitionandu-se inca de la listare pe o tendinta descendenta.

Principalii actionari ai companiei sunt Dragos Cinca, Dan Adamescu si fondurile de investitii QVT si Oresa Ventures.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO