Burse - Fonduri mutuale

Simtel Team a raportat afaceri de 37,6 mil. lei şi un profit net de 3 mil. lei la nivel consolidat în primul semestru din 2022. La nivel individual, afacerile au crescut cu 91%, iar profitul net cu 129%

Simtel Team a raportat afaceri de 37,6 mil. lei şi un...

Autor: Tibi Oprea

14.09.2022, 18:23 601

Simtel Team (simbol bursier SMTL), companie românească de inginerie şi tehnologie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti, a raportat, la nivel consolidat, o cifră de afaceri de 37,6 milioane de lei şi un profit net de 3 milioane de lei în primul semestru din 2022.

La nivel individual, afacerile au crescut cu 91% de la an la an, până la 35,4 milioane de lei, în timp ce profitul net a înregistrat mai mult de o dublare (129%), până la 1,73 de milioane de lei, conform datelor din raportul financiar semestrial publicat la BVB.

„Creşterile înregistrate în prima jumătate a anului se raportează contextului în care ne aflăm. Creşterile de preţuri la energie au îndreptat tot mai multe companii către implementarea de soluţii regenerabile, precum instalarea de panouri fotovoltaice. În primul semestru din 2022, am semnat 55 de noi contracte ce vizează instalarea de centrale electrice fotovoltaice cu o putere instalată de aproximativ 31 MWh. 41 dintre aceste contracte au fost semnate în cel de-al doilea trimestru. În prima jumătate a anului, porto-foliul de clienţi s-a extins cu 44 de clienţi noi din sectoare diversificate. De asemenea, în 2022, am schimbat modalitatea de facturare a unui proiect, în patru tranşe, pe măsură ce se implementează proiectul, şi, prin urmare, nu se mai aşteaptă finalizarea acestuia. Acest nou model de facturare va sprijini evitarea caracterului sezonier al încasărilor, în contextul în care, în 2021, aproximativ 40% din cifra de afaceri a fost facturată în perioada noiembrie-decembrie. Având în vedere că noua modalitate de facturare fost introdusă doar pentru contractele noi, va mai dura o perioadă până când vom înregis-tra o stabilizare a veniturilor între trimestre”, spune Iulian Nedea, cofondator şi CEO al Simtel Team.

Printre cei 44 de clienţi noi ai Simtel se numără CTPark, Automobile Bavaria, Avicola Focşani, Proleasing Motors, precum şi alte companii din sectoare diverse – turism, agricultură, fabrici, spaţii logistice.

Rezultatele din primele şase luni ale anului au fost determinate de „performanţa excelentă şi continuă a liniei de business de energie regenerabilă”, care a generat 85% din cifra de afaceri totală, o creştere a ponderii totale cu 6%.

Prin urmare, această divizie, a contribuit cu aproximativ 29,9 milioane de lei la cifra de afaceri pentru prima jumătate a anului, comparativ cu 14,6 milioane de lei generate în primul semestru al anului trecut.

Telecomunicaţiile au contribuit cu 14% la cifra de afaceri totală şi au generat venituri de aproximativ 5,1 milioane de lei în primele şase luni din 2022, faţă de 3,7 milioane de lei în primul semestru din 2021.

În acest domeniu, în prima parte a anului, compania a implementat cu succes o soluţie de alimentare electrică a unui amplasament de telecomunicaţii mobile din România, operat de Vodafone, împreună cu GenCell, un furnizor de top de soluţii de energie electrică pe bază de hidrogen şi amoniac.

„Acesta este proiect unicat în România, ce produce energie din hidrogen prin cracarea amoniacului lichid”, notează compania.

Ponderea celorlalte linii de business a rămas nesemnificativă, reprezentând 1% din cifra de afaceri totală, în linie cu ponderea înregistrată şi în primele şase luni din 2021.

De asemenea, în prezent, Simtel are contracte semnate cu 63 de clienţi pentru o putere totală de 5MWp şi care au contract de finanţare aprobată prin proiectul guvernamental Electric Up. Veniturile prognozate de companie cu privire la aceste contracte sunt de aproximativ 22,5 milioane de lei.

Acestora li se adaugă proiectele aflate în curs de implementare sau finalizate în primele şase luni ale anului, precum proiectul cu Fan Courier, Penny Market sau Kaufland. În plus, are o comandă fermă pentru construcţia a 100 de centrale electrice fotovoltaice, fiecare a câte 3kWp pentru operatorul de telefonie mobilă Telekom România, centrale ce se adaugă la celelalte 300 construite deja de Simtel în anul 2021.

De asemenea, compania a continuat colaborarea şi în 2022 cu unul dintre clienţii „tradiţionali”, Dedeman, care este în acelaşi timp şi un acţionar semnificativ al Simtel. „În perioada iulie 2021 – iulie 2022 am lucrat împreună la instalarea a peste 7.400 de panouri fotovoltaice cu o putere totală de 2,8MWp pe acoperişurile magazinelor şi centrelor logistice Dedeman. De-a lungul celor peste trei ani de colaborare, am instalat centrale electrice fotovoltaice pe acoperişurile a 31 de magazine Dedeman din întreaga ţară.

La finalul lunii iunie, Simtel Team a încheiat cu succes operaţiunea de majorare a capitalului social, prin atragerea sumei de 12,8 milioane de lei. Fondurile vor fi utilizate în proporţie de 50% pentru susţinerea proiectelor aflate în derulare la nivelul celor trei linii de business ale companiei şi a celor prognozate pentru 2022.

Restul de 50% va fi alocat în mod egal pentru dezvoltarea de proiecte de stocare a energiei electrice în vederea echilibrării sistemului energetic naţional, finalizarea aplicaţiei software de monitorizare a staţiilor pentru încărcarea maşinilor electrice, dezvoltarea de proiecte fotovoltaice proprii – achiziţionare teren, dezvoltare proiect, construire, punere în funcţiune dar şi investiţii în R&D pentru dezvoltarea de roboţi autonomi pentru logistică, prin compania Advanced Robotics, unde Simtel Team deţine 51% din acţiuni.

Pentru perioada următoare, conducerea Simtel urmăreşte să continue dezvoltarea companiei, inclusiv prin extinderea în afara ţării.

„Vrem să deschidem o filială în Republica Moldova, având deja contracte semnate ce reprezintă inves-tiţii de peste 500.000 de euro, iar ţara, fiind în afara Uniunii Europene, are anumite particularităţi vama-le pe care nu le putem acoperi din România, dar şi deschiderea unei filiale în vestul Europei. Pentru anii următori, credem mult în domeniul stocării de energie, fie cu baterii Li-ion fie cu hidrogen, iar în acest sens dezvoltăm servicii şi produse specifice” adaugă Iulian Nedea.

Având în vedere activitatea intensă din acest an, extinderea accelerată atât din punctul de vedere al clienţilor, cât şi al proiectelor demarate sau aflate în etapa de pregătire, precum şi solicitările tot mai ridicate pentru serviciile companiei, atât în domeniul energiei regenerabile, cât şi în cel al telecomuni-caţiilor, conducerea Simtel Team menţine bugetul pentru anul 2022, care vizează venituri operaţionale de 103,7 milioane de lei, EBITDA de 14,9 milioane de lei şi un profit net de 11,6 milioane de lei.

Simtel Team este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din data de 1 iulie 2021. În prezent, compania are o capitalizare de piaţă de aproximativ 213 milioane de lei, după ce acţiunile SMTL au înregistrat o creştere de 5,7% de la începutul anului, conform datelor BVB.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO