• Leu / EUR4.8922
  • Leu / GBP5.5612
  • Leu / USD4.4928
Burse - Fonduri mutuale

Simtel Team, constructor de centrale electrice fotovoltaice listat la BVB, deschide o filială în Republica Moldova. ”Avem deja comenzi plasate şi în execuţie pentru aproximativ 2 MWh şi estimăm încă 2 MWh în prima jumătate a anului viitor”

Simtel Team, constructor de centrale electrice fotovoltaice listat la BVB, deschide o filială în Republica Moldova. ”Avem deja comenzi plasate şi în execuţie pentru aproximativ 2 MWh şi estimăm încă 2 MWh în prima jumătate a anului viitor”

Sergiu Bazarciuc, cofondator şi COO al Simtel Team

Autor: Cristina Bellu

07.12.2022, 10:20 456

Simtel Team, companie românească de inginerie şi tehnologie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti sub simbolul SMTL, şi lider naţional în construirea de centrale electrice fotovoltaice pe acoperişurile clădirilor, anunţă deschiderea unei filiale în Chişinău, Republica Moldova, prin înfiinţarea unei companii locale, denumită Simtel Solar, în care Simtel Team deţine întreaga participaţie.

„În perioada următoare, ne dorim să consolidăm echipa la nivel local, aceasta fiind formată în principal din subcontractori cu experienţă conform standardelor Simtel. La nivel de proiecte, avem deja comenzi plasate şi în execuţie pentru aproximativ 2 MWh şi estimăm încă 2 MWh în prima jumătate a anului viitor. Astfel, pe lângă România, obiectivul nostru este să sprijinim şi companiile din Republica Moldova să îşi eficientizeze consumul de energie şi să devină mai performante, prin dezvoltarea de centrale electrice fotovoltaice pentru acestea”, explică Sergiu Bazarciuc, cofondator şi COO al Simtel Team, precum şi coordonator al activităţii Simtel din Republica Moldova.

În prezent, activitatea companiei pe piaţa din Republica Moldova este axată pe construirea, întreţinerea şi operarea centralelor electrice fotovoltaice pentru retaileri, pe acoperişurile magazinelor sau depozitelor acestora. În ceea ce priveşte materialele utilizate, o parte dintre componentele sistemelor, care corespund standardelor Simtel, sunt achiziţionate local, iar restul sunt aduse din stocurile companiei din României.

Conducerea Simtel estimează că cererea pentru soluţii de energie regenerabilă în Republica Moldova va fi pe un trend ascendent în următorii ani, iar companiile cu experienţă demonstrată în domeniul construirii de centrale electrice fotovoltaice, precum Simtel, vor reprezenta prima opţiune pentru realizarea unor astfel de proiecte.

În ultimii trei ani, Simtel a proiectat şi instalat pentru companii active în sectoare diverse ale economiei peste 70 MWh de centrale electrice fotovoltaice, care însumează peste 200.000 de panouri fotovoltaice. Acestea produc anual peste 80.000 MWh şi reduc emisiile de dioxid carbon în atmosferă cu aproximativ 60.000 de tone. Parcurile fotovoltaice pe care Simtel le operează însumează peste 200 MWh şi produc anual 260.000 MWh energie, corespondentul consumului a 73.000 de case/familii într-un an şi reduc emisiile de carbon cu aproximativ 350.000 tone pe an.   

În primele nouă luni ale anului, compania a înregistrat, la nivel consolidat, o cifră de afaceri de 68,3 milioane de lei şi un profit net de 3,5 milioane de lei. Divizia de energie verde a avut cea mai mare contribuţie la cifra de afaceri, de 84%. În această perioadă, portofoliul de clienţi al Simtel s-a extins cu 56 de clienţi noi din sectoare diversificate. Totodată, în primele nouă luni din 2022, compania a semnat 68 de noi contracte, ce vizează instalarea de centrale electrice fotovoltaice, cu o putere instalată totală de aproximativ 56 MWh.   

Simtel Team este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din data de 1 iulie 2021. În prezent, compania are o capitalizare de piaţă de aproximativ 203 milioane de lei.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8922
Diferență: 0,131
Ieri: 4.8858
Azi: 4.4928
Diferență: 0,279
Ieri: 4.4803
Azi: 5.5612
Diferență: 0,1657
Ieri: 5.5520
Azi: 4.8793
Diferență: 0,0123
Ieri: 4.8787