Burse - Fonduri mutuale

Simtel Team încheie T1/2023 cu afaceri de 66 mil. lei şi cu un profit net de 3 mil. lei. Iulian Nedea, CEO: Derulăm proiecte inclusiv în afara României, în ţări precum Cehia şi Austria

Simtel Team încheie T1/2023 cu afaceri de 66 mil. lei...

Autor: Liviu Popescu

22.05.2023, 18:12 1079

Simtel Team (SMTL), companie românească specializată în construirea de centrale electrice fotovoltaice pe acoperişurile clădirilor, a raportat pentru primul trimestru din 2023 afaceri de 66 mil. lei, comparativ cu 9,7 mil. lei în T1/2022, în timp ce profitul net a urcat la 2,9 mil. lei de la 0,29 mil. lei. Raportul financiar a fost publicat luni seară la Bursa de Valori Bucureşti, acolo unde Simtel are o capitalizare de 250 mil. lei.

Rezultatele financiare la nivel consolidat includ performanţele înregistrate de Simtel Team, Simtel Solar, entitatea din Republica Moldova în care Simtel deţine întreaga participaţie, precum şi ANT Power Energy şi Agora Robotics, companii în cadrul cărora Simtel Team deţine o participaţie de 51%.

„Rezultatele financiare şi operaţionale semnificative înregistrate la nivelul primului trimestru din 2023 au la bază creşterea substanţială a numărului de proiecte implementate pe parcursul anului 2022, aspect care a condus la închiderea unui număr important dintre aceste proiecte în primul trimestru al acestui an”, spune Iulian Nedea, cofondator, Preşedintele Consiliului de Administraţie şi CEO al Simtel Team.

În această perioadă Simtel a construit aproximativ 18 MWp şi a atras nouă clienţi noi. 

“Solicitările pentru soluţiile de energie regenerabilă furnizate de Simtel continuă să fie la un nivel ridicat şi anul acesta, în prezent derulând proiecte inclusiv în afara României, în ţări precum Cehia şi Austria. În plus, suntem implicaţi într-o serie de licitaţii alături de mai multe companii din străinătate. Performanţele pozitive ale companiei reprezintă rezultatul investiţiilor realizate în ultimii trei ani, care ne-au adus în poziţia în care gestionăm întregul ecosistem de energie al unui client. În prezent, Simtel acoperă toate nevoile unui client în ceea ce înseamnă energie regenerabilă şi eficienţă energetică, de la construirea de centrale electrice fotovoltaice, asigurarea mentenanţei şi prognoză, până la monitorizarea, optimizarea şi controlul de la distanţă a consumului de energie”.

În T1/2023 cheltuielile au crescut de la 9,2 mil. lei la 63 mil. lei din care cea mai mare parte au fost cele cu materii prime şi auxilare, de la 2 mil. lei la 47 mil. lei. Simtel are active de 154 mil. lei la nivel de grup şi datorii de 98 mil. lei.

În 2023, Simtel vizează, la nivel consolidat, o cifră de afaceri de 296,1 milioane de lei, EBITDA de 31,5 milioane de lei şi un profit net de 25,6 milioane de lei. Compania estimează că anul acesta va pune în funcţiune centrale electrice fotovoltaice cu o putere instalată de aproximativ 80 MWp, comparativ cu 45 MWp instalaţi în 2022. În plus, conducerea are în vedere creşterea numărului de proiecte şi în Republica Moldova, prin intermediul companiei locale, Simtel Solar. 

La nivel individual, cifra de afaceri s-a ridicat la 62,6 milioane de lei în primele trei luni din 2023 iar profitul a fost de 2,4 milioane de lei. Performanţa din primul trimestru din 2023 a fost determinată de aportul liniei de business de energie regenerabilă, care a contribuit cu aproximativ 55,7 milioane de lei la cifra de afaceri la nivel individual, comparativ cu 7,9 milioane de lei generate în primul trimestru al anului trecut. Telecomunicaţiile au contribuit cu 7% la cifra de afaceri totală la nivel individual, şi au generat venituri de aproximativ 4,4 milioane de lei în primul trimestru din 2023, faţă de 88 de mii de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea se datorează unui grafic diferit de închidere a proiectelor finalizate comparativ cu perioadele anterioare de raportare. Ponderea celorlalte linii de business a reprezentat 4% din cifra de afaceri totală, la nivel individual.

Simtel are o capitalizare bursieră de 250 mil. lei după ce în 2023 acţiunile s-au apreciat cu 28%. Spre comparaţie indicele principal BET are plus 5,3%. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO