Burse - Fonduri mutuale

Simtel Team vizează pentru 2023 o cifră de afaceri consolidată de 296,1 mil. lei şi un profit net de 25,6 mil. lei

Simtel Team vizează pentru 2023 o cifră de afaceri...

Autor: Tibi Oprea

24.03.2023, 19:09 1105

Simtel Team (simbol bursier SMTL), companie românească de inginerie şi tehnologie listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti şi lider naţional în domeniul energiei regenerabile, vizează în 2023 o cifră de afaceri consolidată de 296,1 milioane de lei, EBITDA de 31,5 milioane de lei şi un profit net de 25,6 milioane de lei.

Bugetul de venituri şi cheltuieli la nivel consolidat pentru anul 2023 include rezultate preconizate a fi generate de Simtel Team, Simtel Solar, entitate din Republica Moldova în care Simtel Team deţine întreaga participaţie, precum şi ANT Power Energy şi Agora Robotics, companii în cadrul cărora Simtel Team deţine o participaţie de 51%.

„Simtel Team se află în poziţia privilegiată de a oferi soluţii în probleme majore la nivel global, precum încălzirea globală şi deficitul de energie verde, prin intermediul serviciilor şi produselor pe care le punem la dispoziţia clienţilor. Anul acesta se anunţă a fi şi mai intens decât 2022, deoarece tot mai multe companii au în vedere realizarea de investiţii în energie regenerabilă. Motivele pentru care companiile implementează paşi în această direcţie sunt legate, pe de-o parte, de reducerea costurilor la energie, iar pe de altă parte, de îmbunătăţirea performanţei de sustenabilitate din perspectiva ESG. Totodată, prin PNRR sunt disponibile fonduri europene importante dedicate sectorului de energie verde. Astfel, din poziţia noastră, vrem să beneficiem de resursele şi expertiza pe care le deţinem şi să captăm o bună parte din potenţialii clienţi în acest domeniu. Bugetul de venituri şi cheltuieli propus pentru anul acesta ţine cont de toate aspectele menţionate şi suntem încrezători că suntem pe drumul cel bun pentru a realiza cât mai multe succese, atât la nivelul echipelor noastre, cât şi pentru acţionarii Simtel”, spune Iulian Nedea, cofondator şi CEO al Simtel Team.

La nivel individual, în 2023, Simtel vizează o cifră de afaceri de 279 milioane de lei, o creştere cu 104% comparativ cu 2022 şi un profit net de 24,2 milioane de lei, dublu faţă de 2022. Ponderea semnificativă a veniturilor va fi formată din proiectele de energie regenerabilă pe care Simtel le are în lucru pentru 2023 şi pe cele pe care le estimează să le atragă pe parcursul anului.

În ceea ce priveşte construcţia de centrale electrice fotovoltaice, Simtel estimează că anul acesta va pune în funcţiune centrale electrice fotovoltaice cu o putere instalată de aproximativ 80 MWp, comparativ cu 45 MWp instalaţi în 2022. De asemenea, conducerea are în vedere creşterea numărului de proiecte şi în Republica Moldova, unde a deschis o filială la finalul anului trecut.

Pe lângă domeniile în care are o experienţă consacrată, precum retail, spaţii de producţie şi logistică, compania are în vedere intrarea pe un nou segment de clienţi, din sectorul agricol. Tot mai multe ferme care utilizează sisteme de irigaţii, în special în perioadele de secetă, au un consum de energie ridicat, ce poate fi redus prin implementarea unor panouri fotovoltaice.

În ultimii patru ani, Simtel Team a proiectat şi pus in funcţiune numeroase centrale electrice fotovoltaice pentru clienţi din diverse industrii. Parcurile fotovoltaice pe care le operează Simtel însumează peste 200 MWp instalaţi şi produc anual 260.000 de MWh, corespondentul consumului a 73.000 de locuinţe într-un an, reducând cu 156.000 de tone pe an, emisiile de gaze cu efect de seră, ajutând astfel la protejarea mediului înconjurător şi având un impact pozitiv asupra sănătăţii şi a calităţii vieţii comunităţilor, în special în zonele urbane dens populate.

Simtel Team este listată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti din data de 1 iulie 2021, având în prezent o capitalizare de aproximativ 211 milioane de lei. Compania este deţinută de Iulian Nedea (23,52%), Sergiu-Eugen Bazarciuc (23,29%) şi Radu-Laurenţiu Vilău (23,27).

Acţiunile SMTL înregistrează o creştere de 6,4% de la începutul anului, pe fondul unui rulaj de 2,3 mil. lei, respectiv un avans de 11,3% în ultimul an, pe tranzacţii de 12,7 mil. lei, conform datelor BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO