Burse - Fonduri mutuale

Sinteza Oradea a raportat pentru S1/2021 un profit net consolidat de 1,1 mil. lei. Compania anticipează afaceri de circa 8,2 mil. euro în 2021, plus 80% faţă de 2020

Sinteza Oradea a raportat pentru S1/2021 un profit net...

Autor: Tibi Oprea

01.09.2021, 12:37 311

Sinteza Oradea (simbol bursier STZ), una dintre cele mai mari companii din judeţul Bihor, a încheiat primul semestru din 2021 cu un profit net consolidat de 1,08 mil. lei, comparativ cu pierderea netă de 2,8 mil. lei din S1/2020, acesta fiind cel mai bun rezultat din ultimii cinci ani, potrivit datelor din raportul semestrial publicat la bursă.

Astfel, compania a realizat în primele şase luni ale anului un rezultat EBITDA de aproximativ 461.000 de euro.

Veniturile companie au fost de 20,3 mil. lei, de două ori mai mari faţă de S1/2020. Veniturile operaţionale s-au ridicat la 20 mil. lei în S1/2021, fiind cu 241% mai mari comparativ cu S1/2020, în timp ce cheltuielile totale au fost de 18,9 mil. lei, plus 65%, arată calculele ZF.

“Pierderile înregistrate anii trecuţi au fost datorate, pe de o parte restrângerii, după 2007, a activităţii companiei, mai ales din cauza reglementărilor de mediu, cât şi anumitor limitări tehnologice şi condiţionări de piaţă. Pandemia a influenţat atât negativ activitatea companiei, prin fluctuaţiile de personal, fiind necesare eforturi de organizare pentru acoperirea poziţiilor productive, cât şi pozitiv, prin accesul limitat pentru o perioada, al concurenţei asiatice pe piaţa europeană, timp folosit de Sinteza pentru consolidarea relaţiilor cu clienţii”, menţionează Sinteza într-un comunicat de presă.

Astfel, Sinteza Oradea a încheiat anul 2020 cu o cifră de afaceri de 4,5 milioane euro şi prognozează pentru anul 2021 o creştere de circa 80%, până la 8,2 milioane euro, în condiţiile în care preţurile materiilor prime au crescut cu mai mult de 100% faţă de finalul anului trecut, iar fabrica a fost oprită în 2020, pentru două luni.

Compania preconizează totodată că va încheia în profit net anul acesta, faţă de anul trecut, când a raportat un rezultat negativ.

”Rezultatele pe care le anunţăm astăzi sunt un efort de echipă. Am construit pe direcţiile începute în ultimii ani şi am ştiut cum să gestionăm creşterea cererii din piaţă, luând măsurile necesare pentru a asigura continuitatea producţiei şi ulterior pentru a spori marja comercială prin creşterea ponderii clienţilor europeni şi a end-userilor, precum şi către asigurarea fluxului de numerar necesar susţinerii acestor masuri. În continuare, Sinteza studiază posibilitatea de a dezvolta parcul industrial pe platforma existentă, iar în zona de producţie analizează posibilitatea să acceseze pieţe de desfacere noi şi să dezvolte produse adiacente”, a declarat Tudor Stoia, Director General al Sinteza Oradea.

Sinteza Oradea are o cotă de circa 10% din piaţa europeană de acid benzoic. Aproximativ 70% din producţie este vândută în principal în Europa de Vest (Germania, UK, Franţa), dar are parteneri şi în Turcia, Rusia, Ucraina şi Israel. Clienţii finali ai companiei sunt producătorii, de plastifianţi, vopseluri, caucic şi alte aplicaţii industriale.

”Am încredere că rezultatele Sinteza îşi vor urma cursul ascendent, iar managementul companiei va avea succes în redresarea Sinteza. Avem oamenii potriviţi la locul potrivit şi contextul economic mondial poate fi favorabil evoluţiei companiei. Vorbim de o companie cu tradiţie, una dintre cele mai mari companii din judeţul Bihor şi mă bucur că asistăm la conturarea unei noi poveşti de succes pentru aceasta”, a declarat Alexandru Savin, Investment manager ROCA Investments şi preşedintele Consiliului de Administraţie Sinteza Oradea.

În mod neaşteptat, principalele provocări din prezent provin mai degrabă din asigurarea materiei prime pentru producţie, decât din ajustarea la cerinţele clienţilor. În plus, asemenea multor operatori, compania se confruntă cu majorările abrupte ale costurilor cu energia, în condiţiile în care procesul de productie are un consum mare de energie.

Sinteza este o companie cu un istoric bogat, fiind înfiinţată în 1905 şi funcţionând de atunci neîntrerupt în diverse structuri. În 1954 a devenit intreprindere de stat, iar din 1990 s-a organizat ca societate pe acţiuni. Sinteza Oradea este listată la Bursa de Valori Bucureşti din anul 1997, cu simbolul bursier STZ.

Cu o capitalizare de 19,2 mil. lei, Sinteza este deţinută în proporţie de 33,9% de Fondul Închis de Investiţii BT Invest, administrat de BT Asset Management, în proporţie de 28,1% de Tibor Tincău şi în proporţie de 18% de Platforma ROCA.

Acţiunile STZ înregistrează o creştere de 27,9% de la începutul anului, pe fondul unor trazacţii de 148.300 de lei. Miercuri, la o zi după publicarea raportului semestrial, acţiunile companiei înregistrau la ora redactării acestei ştiri un avans de 7,6%, pe tranzacţii de 5.300 de lei, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO