Burse - Fonduri mutuale

SIRA mizeaza cu patru fonduri pe revenirea pietei

12.09.2008, 21:48 27

Societatea de administrare SIRA a primit recent avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru restructurarea fondului diversificat FCEx intr-un fond de actiuni, intentionand sa se extinda si pe piata fondurilor inchise de investitii.
Fondul diversificat va fi restructurat intr-un fond de actiuni, care se va numi Omnitrust. Plasamentele fondului vor fi orientate spre blue-chip-uri, fiind urmarite trenduri intermediare de piata de la cateva saptamani pana la cateva luni.
"Omnitrust va investi in actiuni cu capitalizare ridicata si lichide. Va urmari trenduri intermediare de la cateva saptamani pana la cateva luni. Vom avea de asemenea in vedere plasamentele pe pietele externe, membre ale Uniunii Europene", a spus Marius Olteanu, director executiv al SIRA
Cu active nete in valoare de 6,5 milioane de lei de la 435 de investitori, Omnitrust a fost lansat la sfarsitul anilor '90. Initial a functionat ca fond de obligatiuni, pentru ca din luna iunie 2005 sa treaca in categoria fondurilor diversificate. In 2007, fondul a marcat un randament anual de 8,5%, iar in primele opt luni ale anului a raportat o depreciere de 28,8%.
"Vrem sa ne specializam gama de fonduri inspre plasamente pe piata de actiuni. Credem in revenirea Bursei, pentru ca actualele scaderi ale pietei nu au fundamente reale", a spus directorul executiv al SIRA.
Al doilea fond de actiuni din portofoliul SIRA - Omninvest - a fost preluat in administrare de societate in urma cu patru ani, situandu-se constant printre primii trei performeri ai industriei in ultimii ani. Omninvest si-a diminuat expunerea pe blue-chip-uri si a investit mai agresiv in actiuni listate pe RASDAQ. Cu active de 5,4 milioane de lei, Omnivest a raportat in primele opt luni ale anului o depreciere de 42,9% a unitatii.
Mizand pe o revenire a pietei, SIRA intentioneaza sa lanseze doua fonduri inchise de actiuni anul acesta: un fond inchis cu emisiune publica de titluri, care va fi listat, si un fond cu emisiune privata destinat investitorilor sofisticati.
Anul acesta au fost lansate patru fonduri inchise de investitii, dintre care doua, mai exact BT Invest si Everest, sunt fonduri inchise de actiuni cu strategii agresive de investitii.
SIRA este controlata de Vienna International Holding, care in martie a devenit actionarul majoritar al societatii de administrare a investitiilor in urma unei tranzactii estimate la 650.000 de euro prin care a achizitionat de la grupul Grupul TBIH Financial Services intreaga participatie de 65,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO