Burse - Fonduri mutuale

Siretul Paşcani caută protecţia insolvenţei

22.08.2010, 23:51 50

Conducerea producătorului de confecţii Siretul Paşcani (SRT) adecis la finele săptămânii trecute să intre de bună voie înprocedură de insolvenţă ca ur­mare a acumulării de datorii şisitua­ţiei financiare precare a com­paniei. Siretul este una dintrecele mai mici com­panii de pe Bursă şi singura firmă de confecţiicotată pe piaţa regle­men­tată a Bursei.

"Analizând situaţia economico-financiară s-a observat că pe fondulactualei crize financiare, societatea se confruntă cu o situaţeeconomică dificilă, tradusă în acumularea unor debite restante,provenite în special din credite şi dobânzi bancare, impozite şitaxe (…) s-a aprobat de către Consiliul de Ad­ministraţieintroducerea cererii pentru deschiderea procedurii insol­venţeiprin reorganizarea activităţii", spun reprezentanţiicompaniei.
Siretul Paşcani era în trecut unul dintre cei mai mari producătoride perdele din România, însă în ultimii ani s-a confruntat cuprobleme din cauza intrării pe piaţă a produselor chinezeşti maiieftine. Compania a încercat să se reorienteze spre producţia deîmbră­că­minte şi echipament sportiv, strategie care însă nu a datrezultatele scontate, in­dicatorii financiari ai Siretulcon­ti­nuând să se erodeze.

Astfel, firma de confecţii a raportat în anul de criză 2009 opierdere record, de 4,1 mil. lei (aproape un milion de euro) dupăce cifra de afaceri a com­paniei s-a redus cu 18,8%, la 11,5 mil.lei (2,7 mil. euro). În primul semestru al anului afacerile Siretulau înregistrat un declin de 36% şi firma a acumulat pier­deri deaproape 1,8 mil. lei (420.000 de euro). La 31 iunie, datoriileSiretul cumulau 12,9 mil. lei (circa 3 mil. euro).
Principalul acţionar al companiei este firma Scala Real Estate,care deţine 32,97% din titluri, Euro Con­tinental Invest Iaşi are oparticipaţie de 10,75%, iar SIF Transilvania (SIF3) deţine 10,78%din capital.
Celelalte două companii de pe Bursă care au intrat în ultimul an înpro­cedură de insolvenţă sunt dez­vo­l­tatorul imobiliar ImpactBucureşti (IMP) şi retailer-ul IT&C şi de electro­cas­niceFlamingo International (FLA).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO