Burse - Fonduri mutuale

​Situaţie tot mai complicată la Impact: acţionarii au respins propunerile conducerii pentru a doua etapă a proiectului Greenfield

​Situaţie tot mai complicată la Impact: acţionarii au respins propunerile conducerii pentru a doua etapă a proiectului Greenfield

Autor: Andrei Chirileasa

01.04.2013, 17:39 717

Acţionarii dezvoltatorului imobiliar Impact Developer&Contractor (IMP) au respins în adunarea generală a acţionarilor de la finalul săptămânii trecute planul de dezvoltare pentru a doua etapă a proiectului imobiliar Greenfield din nordul Bucureştiului, propus de conducerea companiei, care prevedea construirea a 25.000 de metri pătraţi de apartamente şi amenajarea unui parc de 3,8 hectare.

Parcul ar fi trebuit să fie situat în mijlocul zonei de locuit şi împreună cu zona de agrement ar fi avut rolul de a îmbunătăţi stilul de viaţă al locuitorilor din proiectul Impact şi de a aduce un plus de valoare întregii zone, conform explicaţiilor oferite de şefii Impact.

Se pare însă că nu toţi acţionarii agrează ideea utilizării unei suprafeţe atât de mari de teren pentru o investiţie neproductivă cum este un parc. În AGA, votul a fost foarte strâns, 25% (din acţionarii prezenţi la AGA) votând pentru proiectul propus de conducere, iar 29% împotrivă, în timp ce 46% din acţionarii prezenţi s-au abţinut de la vot.

Cvorumul total de la AGA a fost de 56,42% din capitalul social.

În acţionariatul Impact au avut loc schimbări majore în ultimul an. Săptămâna trecută, participaţiile deţinute de Dan Ioan Popp şi Carmen Săndulescu, reprezentând 26% din acţiunile Impact, au fost executate silit de Banca Transilvania pentru recuperarea unor datorii. Principalul cumpărător a fost omul de afaceri Gheorghe Iaciu, proprietarul complexului comercial Doraly din Afumaţi, care a devenit cel mai mare acţionar al Impact, cu 23% din acţiuni. Iaciu deţine şi 5% din SIF Muntenia.

Ceilalţi acţionari semnificativi ai Impact sunt Adrian Andrici, cu 10,7% din acţiuni, suedezii de la East Capital, cu 10,1% din acţiuni, fondurile Franklin Templeton, cu circa 6%, şi fondurile ING, cu peste 5%. Impact are în prezent o capitalizare de 29 mil. lei (6,6 mil. euro).

Compania se află într-o situaţie foarte dificilă. După ce a avut pierderi de 84 mil. lei (aproape 20 mil. euro) şi este ameninţată cu executarea silită pentru zeci de milioane de lei într-o serie de procese.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO