Burse - Fonduri mutuale

Sobolewski: Bursa de la Bucureşti nu stă rău la capitalizare sau la număr de companii, ci la lichiditate

Ludwik Sobolewski crede că în doi ani bursa de la Bucureşti poate ajunge din urmă bursele de la Praga şi Budapesta. Apoi urmează bătălia cu Varşovia şi Viena. Foto Silviu Matei

Ludwik Sobolewski crede că în doi ani bursa de la Bucureşti poate ajunge din urmă bursele de la Praga şi Budapesta. Apoi urmează bătălia cu Varşovia şi Viena. Foto Silviu Matei

Autor: Stefan Musgociu

12.09.2013, 21:20 781

Bursa de Valori Bucureşti ar trebui ca în cel mult doi ani să ajungă o piaţă medie precum cele de la Budapesta şi Praga, iar pe termen mai îndelungat să devină a doua piaţă din regiune după cea de la Varşovia, consideră directorul general al BVB Ludwik Sobolewski.

„Avem şansa să devenim un punct vibrant pe harta Europei Centrale şi de Est. Trebuie luate măsuri serioase. BVB este una dintre cele mai mici din Europa Cen­trală şi de Est. (...) Avem resurse şi po­tenţial să obţinem mai mult. În prima fază, nu ar trebui să dureze mai mult de doi ani. Ar trebui să ajungem o piaţă medie ca cifre, precum Budapesta sau Praga. Depinde de ce măsuri, instru­mente introducem pentru a ajunge la acest obiectiv. Mai apoi ar trebui să avem obiectiv să transformăm BVB în a doua cea mai vibrantă bursă din re­giune, după Varşovia. Peste ani, este po­sibil ca Europa Centrală şi de Est să fie asociată cu două pieţe dinamice, Var­şo­via şi Bucureşti, şi a treia Viena“, a spus Sobolewski, la o conferinţă pe tema pieţei de capital. El a mai spus că lichi­dita­tea este cea mai mare problemă a bursei de la Bucureşti. „Ca şi capita­li­zare nu stăm foarte rău, nici ca număr de companii, dar asta nu e relevant pen­tru că nu avem lichiditate. Avem doar o companie care e uneori lichidă“, a spus Sobolewski.

El menţionează că Bursa de Valori Bucureşti lucrează deja la un set de măsuri pentru creşterea lichidităţii pe care le va prezenta comunităţii bro­kerilor în termen cât mai scurt. O altă măsură pe care o are în vedere este realizarea unor schimbări pe partea de decontare şi compensare a tranzacţiilor bursiere, care intră în grija Depo­zita­rului Central. Totuşi, Sobolewski spune că aceste măsuri nu vor da decât 20% din rezultatele aşteptate dacă nu vor fi însoţite şi de măsuri din partea Autorităţii de Supraveghere Finan­ciară (ASF) privind îmbunătăţirea accesului la piaţă şi eliminarea unor bariere de care se lovesc investitorii care vin în România.

Sobolewski a menţionat că a avut o întâlnire cu un reprezentant al unei bănci mari de investiţii, care a venit să vadă posibilităţile de investiţii în România.

„L-am întrebat când a mai fost pe-aici şi mi-a răspuns că poate acum un an-un an şi jumătate. Ceea ce spune ceva. Ar trebui să lucrăm astfel încât asemenea vizite să fie mai dese, mai ales dacă este vorba de oameni care au bani şi ei pot folosi pentru a alimenta orice piaţă din lume. Am avut note optimiste. (...) România are o mare şansă să devină o poveste de creştere, a fost opinia lui, la care subscriu“, a mai spus el.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO