Burse - Fonduri mutuale

Socep a realizat in primul trimestru mai mult de jumatate din profitul bugetat pentru tot anul

02.05.2008, 18:07 21

Operatorul portuar Socep Constanta (SOCP) a inregistrat in primul trimestru un profit net de 2,53 milioane de lei (0,7 milioane de euro), de sapte ori mai mare decat castigul din perioada similara a anului trecut si de peste doua ori mai mare decat nivelul bugetat pentru aceasta perioada.
Actiunile Socep au fost printre putinele titluri de pe Bursa care au crescut in acest an, inregistrand un avans de 36% de la inceputul anului.
"Cresterea traficului coroborata cu aprecierea din ultima perioada a dolarului american si a euro au determinat realizarea unui profit peste cel programat prin bugetul de venituri si cheltuieli. O mentiune speciala trebuie facuta asupra profitului din exploatare care a crescut fata de aceeasi perioada a anului precedent de 12 ori, ca urmare a sporirii volumului activitatii in ambele terminale", au explicat reprezentantii companiei. Profitul din exploatare s-a ridicat la 2,8 milioane de lei (0,78 milioane de euro), fata de 220.000 de lei (65.000 de euro) in perioada similara din 2007.
Afacerile Socep au crescut cu 60% la 14,5 milioane de lei (4 milioane de euro), in conditiile in care traficul de marfuri prin operatorul portuar a crescut cu 18%, la 636.000 de tone.
Socep si-a bugetat pentru acest an venituri totale de 56 de milioane de lei (15,5 milioane de euro, la un curs de 3,6 lei/euro), in crestere cu 17% fata de anul trecut. De asemenea, reprezentantii companiei mizau pe o crestere cu 8% a profitului brut, la 4,1 milioane de lei (1,13 milioane de euro).
Anul trecut, afacerile operatorului portuar au urcat cu 12%, pana la 44 de milioane de lei (aproape 13,2 milioane de euro), iar profitul net al companiei s-a majorat cu 57%, la 3,1 milioane de lei (0,93 milioane de euro).
Principalul actionar al Socep este producatorul de materiale de constructii Celco Constanta, controlat de oamenii de afaceri Ioan si Nicolae Dusu, care a ajuns la o participatie de 30,7% din actiuni, dupa mai multe achizitii realizate in ultimele luni.
In urma cu doua saptamani, Celco a achizitionat aproape 10% din actiunile Socep prin intermediul unor tranzactii speciale in valoare de peste 14 milioane de lei (4 milioane de euro).
Potrivit reglementarilor actuale, daca unul din actionari ajunge sa controleze mai mult de 33% din capitalul unei companii listate, acesta este obligat sa deruleze o oferta publica de preluare la pretul mediu din ultimele sase luni de tranzactionare.
Reprezentantii Celco au declarat insa ca investitia in Socep este una de portofoliu, fara a exclude insa o implicare in conducerea companiei.
Stere Samara, unul din actionarii mai vechi ai Socep, a achizitionat la randul lui pachete de actiuni in ultimele luni. Samara, care detine si o pozitie in Consiliul de Administratie al societatii, a achizitionat numai in aprilie un pachet de 2,4% din actiunile operatorului portuar, ajungand astfel la o participatie de peste 7,6% din companie.
Omul de afaceri actioneaza concertat cu Alexandru Samara si firma Metachim SA, pe care o controleaza si care in ultima perioada s-au numarat de asemenea printre cumparatorii acestor titluri.
Ultima tranzactie cu actiuni Socep s-a realizat miercuri la pretul de 0,371 lei, capitalizarea companiei ridicandu-se la 34,6 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO