Burse - Fonduri mutuale

SocGen a cumpărat acţiuni BRD de 15 mil. euro din august

SocGen a cumpărat acţiuni BRD de 15 mil. euro din august

Autor: Andrei Chirileasa

10.10.2011, 00:04 472

Grupul francez Société Générale (SocGen), acţionarul majoritar al BRD - a doua bancă locală -, a cumpărat în ultima lună şi jumătate pachete de acţiuni reprezentând 0,8% din capitalul BRD de pe bursa de la Bucureşti, potrivit raportărilor disponibile.

Francezii au profitat de scăderea acţiunilor BRD pe bursă, realizând achiziţiile la un preţ mediu de 11,7 lei/acţiune, în condiţiile în care în primele luni ale anului acţiunile s-au tranzacţionat peste nivelul de 14 lei. Astfel, SocGen a plătit circa 65 mil. lei (15 mil. euro) pentru 0,8% din BRD.

SocGen a făcut o ofertă la înce­putul anului şi pentru pachetul de 5% vândut de BERD la BRD, dar a pierdut în ultimul moment în faţa unor fonduri de investiţii, care au dat un preţ de 13,05 lei/acţiune, doar cu puţin mai mare decât cel oferit de francezi. Printre fondurile care au cumpărat acel pachet se numără Fondul Proprietatea, Franklin Templeton şi Artio Global.

Interesant este că grupul francez, care se confruntă cu mari probleme din cauza crizei datoriilor Greciei, a ales tocmai acest moment pentru a-şi consolida participaţia la BRD. SocGen a mai cumpărat circa 1% din BRD în perioada octombrie 2008 - noiembrie 2009, pentru a susţine preţul acţiunilor băncii, într-o perioadă de turbulenţe majore pe pieţele de capital. În urma acestor achiziţii, participaţia francezilor la BRD a urcat de la 58,32% la 59,36%.

Astfel, după achiziţiile recente, SocGen ar fi trebuit să depăşească pragul de 60% din BRD.

Principalii vânzători au fost in­vestitori instituţionali, SIF-uri sau fonduri de investiţii, având în vedere că tranzacţiile s-au realizat pe piaţa "deals", unde sunt afişate tranzacţiile prenegociate. SIF Oltenia a vândut recent un pachet de circa 500.000 de acţiuni BRD. Şi alte SIF-uri au vândut la BRD în ultimul an.

Cea mai recentă tranzacţie s-a derulat vineri, când SocGen a preluat 1,98 mil. acţiuni BRD (0,3% din capital) pentru 23 mil. lei (5,3 mil. euro).

Tranzacţia s-a realizat la preţul de 11,7 lei, iar capitalizarea BRD la acest preţ este de 1,86 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO