Burse - Fonduri mutuale

Şocul din Cipru s-a simţit şi pe bursa de la Bucureşti. Acţiunile s-au corectat de la maxime, iar investitorii vor fi mai precauţi

Şocul din Cipru s-a simţit şi pe bursa de la...

Autor: Stefan Musgociu

19.03.2013, 00:08 1046

Şi pe pieţele europene scăderile au depăşit 2% în deschidere, dar s-au mai temperat pe parcurs, astfel că la închiderea bursei de la Bucureşti 

indicii burselor de la Londra, Frankfurt şi Paris aveau scăderi mai mici de 1%.

Scăderile vin după ce ţările din zona euro au convenit sâmbătă un pachet de împrumuturi externe de 10 miliarde de euro pentru Cipru, însă fondurile sunt condiţionate de introducerea unei taxe pe depozitele bancare, prin care guvernul de la Nicosia să obţină circa 5,8 miliarde de euro.

„Pentru moment, impactul deciziei din Cipru a fost unul negativ pentru piaţa locală, însă pe măsură ce reacţia de moment s-a disipat, investitorii locali au revenit la sentimente mai bune. Chiar dacă măsurile din Cipru nu afecteză direct într-o măsură puternică pieţele financiare globale, ele creează premisele unor reacţii asemănătoare şi pentru alte state, iar acest lucru îi îngrijorează şi mai tare pe investitori. Decizia referitoare la Cipru arată încă o dată situaţia precară în care se află economia europeană“, a declarat Mihai Mureşian, directorul de tranzacţionare al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, s-a plasat cu 1,23% sub nivelul de vineri, iar indicele BET-NG a consemnat un recul de 1,27%. Indicele BET-NG reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic. Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 0,65%.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT s-a poziţionat cu 1,12% sub nivelul de vineri, iar indicele extins BET-BK a coborât cu 1,22%. Indicele BET-XT include cele mai lichide 25 de acţiuni româneşti, iar BET-BK reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, printre care şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

„Ştirea venită peste weekend (privind taxa pe depozitele bancare în Cipru - n. red.) a detensionat pentru moment piaţa noastră. Faptul că preţurile acţiunilor au stat în zone de maxim pentru o perioadă destul de mare de timp, fără a exista perspective de creştere, a creat în piaţă tensiune, investitorii nemafiind atât de interesaţi să intre la cumpărare. După acest moment, investitorii pot să îşi restabilească strategia şi, totodată, pot cumpăra la preţuri mai scăzute. Însă, dacă ştirea din Cipru va determina o reacţie negativă mai amplă la nivel global, cu siguranţă aceasta va afecta şi piaţa locală. Cel mai probabil, situaţia actuală în care evoluează piaţa poate fi caracterizată ca o zonă de distribuţie, în care preţurile au o volatilitate ridicată“, a mai spus brokerul.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 75 mil. lei (17 mil. euro), valoare de peste două ori mai mare decât rulajul de vineri, de 34,3 mil. lei (7,8 mil. euro).

Aproape trei sferturi din lichiditatea pieţei au fost asigurate de trei deal-uri cu 0,65% din acţiunile Fondului Proprietatea, în valoare cumulată de 56 mil. lei (12,7 mil. euro). Cele trei deal-uri au fost realizate la acelaşi preţ, respectiv 0,623 lei/acţiune, cu 1,19% sub închiderea de vineri şi similar cotaţiei din piaţa principală la acele momente.

Titlurile Fondului Proprietatea au încheiat şedinţa bursieră de luni în stagnare, la 0,6305 lei. Operaţiunile de pe piaţa principală au cumulat 6,3 mil. lei.

Două deal-uri au fost realizate şi cu acţiuni SIF Banat-Crişana (SIF1), pentru 3,3 mil. lei, la un preţ cu 0,36% sub nivelul de vineri. Pe piaţa principală, aceste titluri au scăzut cu 0,36%, la 1,37 lei, pe un rulaj de 623.000 de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO