Burse - Fonduri mutuale

Somplast transferă linia de business de folii de plastic către TeraBio Pack, societate membră a grupului TeraPlast, pentru 5,4 mil. lei

Somplast transferă linia de business de folii de plastic...

Autor: Tibi Oprea

08.09.2021, 13:14 874

Producătorul de ambalaje Somplast Năsăud (simbol bursier SOPL) a anunţat miercuri la Bursa de la Bucureşti că a semnat în data de 6 septembrie un contract privind transferul liniei de business de folii de plastic cu TeraBio Pack SRL, societate membră a grupului TeraPlast, pentru suma de 5,4 mil. lei.

Preţul iniţial de 3,67 mil. lei a fost ajustat în funcţie de valoarea stocurilor la data de 31 august 2021. Plata se va face în termen de 5 zile lucrătoare de la data semnării contractului.

Transferul activităţii aferente business-ului de folii include transferul dreptului de proprietate asupra stocurilor de materie primă şi produse finite aferente business-ului de folii existente la data transferului, precum şi a mijloacelor fixe utilizate în activitatea de producţie folii.

Totodată, de la data transferului au fost cesionate de către Somplast către TeraBio Pack contractele comerciale aflate în curs de derulare, mai puţin obligaţiile de plată anterioare datei finalizării transferului, şi au fost transferaţi către TeraBio Pack angajaţii care deservesc business-ul de folii.

Somplast Năsăud este controlată în proporţie de 70,8% de TeraPlast Bistriţa, cel mai mare producător de materiale de construcţii cu acţionariat local, după ce SIF Banat-Crişana (SIF1) a vândut la finalul anului 2020 participaţia pentru suma de 4,9 mil. lei.

Reprezentanţii TeraPlast au transmis în aprilie 2021 că au în curs de implementare o investiţie de 12 milioane de euro, cofinanţată prin schema de ajutor de stat, pentru construcţia unei fabrici de folii biodegradabile în Parcul Industrial din Sărăţel.

Împreună cu achiziţia Somplast, investiţia TeraPlast în business-ul de ambalaje flexibile trece de 13 milioane de euro. Piaţa ambalajelor flexibile din România se ridică la 300 milioane de euro, iar 47% din aceasta este reprezentată de importuri.

Al doilea cel mai mare acţionar al companiei este statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, cu o participaţie de 8%.

Somplast Năsăud are o capitalizare de 14,6 mil. lei. În ultimul an, acţiunile SOPL înregistrează o scădere de 10%, pe fondul unor tranzacţii de 4,9 mil. lei, arată datele BVB.

TeraPlast Bistriţa este evaluată de investitorii de la bursă la 2,3 miliarde de lei după ce acţiunile TRP s-au apreciat în 2021 cu aproape 200%, respectiv de trei ori, pe fondul unor tranzacţii de 407 mil. lei.

Compania este deţinută în proporţie de 46,8% de omul de afaceri Dorel Goia, în timp de Fondul de Pensii Administrat Privat NN Pensii deţine 12% din capitalul social, arată datele BVB.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO