Burse - Fonduri mutuale

Splitarea de 3 la 1 a acţiunilor Tesla, realizată cu scopul de a atrage angajaţii şi investitorii de retail. Evoluţia pe Wall Street, minus 42% de la începutul anului

Capitalizarea companiei atinge 722 de miliarde de dolari

Capitalizarea companiei atinge 722 de miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici

13.06.2022, 11:06 563

Producătorul de maşini electrice Tesla plănuieşte să efectueze o splitare de 3 la 1 a acţiunilor pentru a le face mai accesibile în rândul micilor investitori şi angajaţilor, decizie luată în ultimul timp, de altfel, de mulţi alţi giganţi tech din Statele Unite, precum Amazon şi Apple.

Compania lui Elon Musk şi-a „ieftinit” prima dată acţiunile în august 2020, invocând acelaşi motiv.

În martie 2022, Tesla a anunţat că le va cere acţionarilor undă verde pentru a creşte numărul acţiunilor aflate în circulaţie printr-o nouă divizare, iar vineri, boardul societăţii a aprobat o splitare de 3 la 1, decizie ce trebuie să treacă în continuare de votul acţionarilor din luna august, conform CNN Business.

Cu preţul şedinţei de tranzacţionare de vineri, 696 de dolari per unitate, preţul unei acţiuni ar valora 232 de dolari dacă splitarea ar avea loc astăzi. Portofoliile investitorilor urmează să aibă aceeaşi valoare, însă vor conţine de trei ori mai multe acţiuni Tesla.

Acţiunile companiei au coborât cu 41% pe Wall Street în 2022, iar valoarea de piaţă atinge 722 de miliarde de dolari. De la listarea realizată în 2010, dinamica este de plus 18.000%.

CEO-ul şi fondatorul Elon Musk deţine o participaţie de 23,5% la Tesla şi are o avere netă de 209 miliarde de dolari, deţinând titlul de cel mai bogat om la nivel mondial. Ocupantul locului doi, fondatorul Amazon Jeff Bezos, valorează 133 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO