Burse - Fonduri mutuale

Ce spun manageri cu aproape 8 mld. lei pe mână despre 2023 şi cum să se orienteze investitorii: Scenariul pesimist arată că economia ar simţi în primăvară şocurile de pe burse, iar cel optimist spune că acum este un moment bun de cumpărare

Ce spun manageri cu aproape 8 mld. lei pe mână despre...

Autor: Eduard Ivanovici

08.12.2022, 07:30 501

După un 2022 în care acţiunile şi obligaţiunile au suferit corecţii semnificative, potenţialul de recuperare devine mai pronunţat În urma scăderilor din septembrie, puţini investitori se aşteptau ca piaţa locală să treacă pe plus, luând în calcul şi dividendele.

Ce moment mai bun de reflectat asupra lui 2022, şi în acelaşi timp de pregătit pentru un 2023 în care bursa, acest prim barometru al economiei indică zile agitate în primăvară, decât în ultima lună a anului care a adus războiul la graniţele României şi care i-a învăţat pe investitori că inclusiv ceea ce erau considerate a fi cele mai sigure investiţii, cele în titluri de stat, pot aduce pierderi?

Sunt mulţi care au simţit pe propria piele scăderile agresive de la acţiuni la obligaţiuni în 2022 şi care acum caută răspunsuri la întrebarea: cum ar putea arăta 2023? Manageri de fonduri cu 7,8 miliarde de lei sub administrare spun că vor păstra un nivel precaut de optimism, însă în acelaşi timp consideră că bursa locală este avantajată comparativ cu alte pieţe de capital prin companiile care reuşesc sa transfere din inflaţie către consumatori, adică în facturile la energie şi în dobânzile la credite în mare parte, dar şi de prezenţa tot mai puternică a fondurilor de pensii Pilon 2. În plus, scăderile din 2022 i-au făcut pe unii români tot mai curioşi de pulsul pieţei de capital, astfel că au început să investească periodic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO