Burse - Fonduri mutuale

Ce spun marii investitori străini de la BVB despre suprataxa pe profiturile companiilor din energie. Reino Pent, Avaron AM: Schimbarea constantă a cadrului de reglementare a devenit ceva cu care ne-am obişnuit, din păcate

Reino Pent, senior analyst, AS Avaron Asset Management: Nu ne deranjează taxarea profiturilor. În principiu, vorbim despre o transpunere a legislaţiei UE asupra pieţei locale. Totuşi, ceea ce face situaţia ciudată este procesul rapid de la finele anului, cât şi discuţia limitată dintre părţile interesate şi lipsa de justificare privind modul în care guvernul a stabilit cota de taxare de 60% vs. minimul UE de 33%.

Reino Pent, senior analyst, AS Avaron Asset Management: Nu ne deranjează taxarea profiturilor. În principiu, vorbim despre o transpunere a legislaţiei UE asupra pieţei locale. Totuşi, ceea ce face situaţia ciudată este procesul rapid de la finele anului, cât şi discuţia limitată dintre părţile interesate şi lipsa de justificare privind modul în care guvernul a stabilit cota de taxare de 60% vs. minimul UE de 33%.

Autor: Tibi Oprea , Eduard Ivanovici

30.12.2022, 17:53 1949

Reino Pent, senior analyst în cadrul AS Avaron Asset Management, administrator de fonduri cu plasamente în pieţe emergente europene şi cu deţineri şi la Bursa de Valori Bucureşti, spune pentru Ziarul Financiar că nu supraimpozitarea profiturilor companiilor de petrol şi gaze este deranjantă, ci modul în care guvernul României a stabilit o cotă dublă faţă de minimul impus de UE pe final de an şi fără consultări prealabile.

„Nu ne deranjează taxarea profiturilor. În principiu, vorbim despre o transpunere a legislaţiei UE asupra pieţei locale. Totuşi, ceea ce face situaţia ciudată este procesul rapid de la finele anului, cât şi discuţia limitată dintre părţile interesate şi lipsa de justificare privind modul în care guvernul a stabilit cota de taxare de 60% vs. minimul UE de 33%, mai ales dacă ţinem cont de faptul că sectorul este deja puternic impozitat, iar această măsură excepţională de taxare ar trebui să limiteze profiturile în exces din segmentul dedicat gazelor naturale”, spune Reino Pent.

Analistul este implicat în piaţa românească de capital de mai bine de 10 ani, iar Avaron chiar de la înfiinţarea sa, adică din 2007. La Bursa de Valori Bucureşti, administratorul are deţineri în companii precum OMV Petrom şi Romgaz, care au fost cele mai afectate de Ordonanţa de Urgenţă privind supraimpozitarea profiturilor companiilor producătoare de petrol şi gaze.

Prin această OUG, este pus în aplicare Regulamentul European 2022/1854, introdus în octombrie 2022 pentru a sprijini consumatorii, drept răspuns la creşterea accelerată a preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice. Regulamentul include câteva măsuri de bază, una dintre acestea fiind o contribuţie temporară de solidaritate din partea acestor companii în cotă de minimum 33% din profituri excedentare, care se aplică în plus faţă de impozitele şi taxele generale din legislaţia naţională.

Ordonanţa preia astfel prevederile regulamentului, însă impune o cotă de impozitare de 60% asupra profiturilor impozabile care depăşesc un avans de 20% în anul 2022 şi/sau 2023 faţă de profiturile medii impozabile din anii fiscali 2018-2021.

„Nu credem că taxarea ar trebui să provoace un sentiment negativ de lungă durată, atât timp cât guvernul menţine măsurile pentru o perioadă determinată. Pe termen scurt, măsurile vor crea volatilitate în piaţă şi vor genera un sentiment negativ, în special din partea investitorilor de retail care nu erau conştienţi de legislaţia UE. Acestea fiind spuse, am putea presupune că majoritatea investitorilor instituţionali nu se aşteptau ca situaţia extrem de benefică a companiilor de petrol şi gaze să dureze prea mult, ceea ce înseamnă că actuala teză de investiţii nu s-a construit pe baza a doi ani excepţional de buni”, adaugă Reino Pent.

Acesta mai spune că Avaron nu plănuieşte să vândă deţinerile din cauza actualelor măsuri de impozitare. Totuşi, continuă el, investitorii nu sunt fericiţi, iar România ar trebui să beneficieze de investiţii mai mari dacă ar exista stabilitate politică, fiscală şi în ceea ce priveşte reglementarea.

„Ţinând cont de lungul nostru istoric din România şi de faptul că am fost martorii multor taxe pe active, taxe bancare, excepţionale, favorabile, confruntându-ne apoi cu impozitarea inversă a TVA-ului din diferite sectoare şi problemele de lungă durată privind impozitarea offshore, schimbarea constantă a cadrului de reglementare a devenit ceva cu care ne-am obişnuit, din păcate”, spune el.

De asemenea, Pent afirmă că actualul regulament nu oferă un sprijin pieţei româneşti de capital sau finanţelor companiilor afectate, deci o corecţie a preţurilor acţiunilor ar fi justificată, însă „pentru investitorii pe termen lung, de tip <value>, care cunosc şi sunt obişnuiţi cu schimbările constante efectuate de autorităţile române, această nouă taxă nu este nici o surpriză atât de mare, nici o problemă”.

 

Reino Pent s-a alăturat echipei de analiză a Avaron în calitate de analist în 2011. Înainte de Avaron, Reino a fost Audit Associate în cadrul PricewaterhouseCoopers. Acesta deţine un master în Afaceri Internaţionale la Estonian Business School.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO