Burse - Fonduri mutuale

Ce spun marii investitori străini de la BVB despre suprataxa pe profiturile companiilor din energie. Stefan Böttcher, Fiera Capital: Ne-am redus deţinerile, însă tot sperăm că guvernul îşi va regândi poziţia. Marii perdanţi sunt pensionarii români

Stefan Böttcher, Senior Portfolio Manager, Fiera Capital: Valoarea IPO-ului Hidroelectrica ar putea fi afectată. Românii ar trebui să realizeze că măsuri precum cea recent introdusă vor micşora veniturile statului prin reducerea veniturilor din dividende şi, în final, printr-o reducere a investiţiilor străine directe. Marii perdanţi sunt pensionarii români care vor vedea cum valoarea fondurilor de pensii se află sub presiune

Stefan Böttcher, Senior Portfolio Manager, Fiera Capital: Valoarea IPO-ului Hidroelectrica ar putea fi afectată. Românii ar trebui să realizeze că măsuri precum cea recent introdusă vor micşora veniturile statului prin reducerea veniturilor din dividende şi, în final, printr-o reducere a investiţiilor străine directe. Marii perdanţi sunt pensionarii români care vor vedea cum valoarea fondurilor de pensii se află sub presiune

Autor: Tibi Oprea , Eduard Ivanovici

06.01.2023, 12:24 882

Stefan Böttcher, Senior Portfolio Manager în cadrul Fiera Capital, administrator de investiţii canadian listat pe Bursa din Toronto şi cu investiţii la Bursa de Valori Bucureşti, spune pentru Ziarul Financiar că decizia statului român de a supraimpozita cu 60% profiturile companiilor de petrol şi gaze anunţată chiar înainte să se încheie anul 2022 nu are prea mult sens şi că beneficiile pe termen scurt vor fi depăşite de costurile pe termen lung.

„Încă o dată, guvernul român a acţionat pe termen scurt şi în mod incompetent. Ceea ce a făcut guvernul nu are prea mult sens, nici din punct de vedere logic, nici raţional. Companiile româneşti de petrol şi gaze sunt deja unele dintre cele mai taxate companii la nivel regional, deci nu are niciun sens să dublezi şi să aprobi o taxă specială mult mai dură decât recomandarea Uniunii Europene. În mod clar, este mai degrabă o decizie politică decât una economică. Costurile pe termen lung ale acestor politici vor depăşi beneficiile pe termen scurt”, spune Stefan Böttcher.

Böttcher s-a alăturat Fiera Capital (Europa) în 2001 şi spune că a investit în România încă de la redeschiderea Bursei de Valori Bucureşti în anii ’90. Astăzi, Fiera Capital are deţineri în marile companii listate la BVB, inclusiv în cele din sectorul energiei, iar în urma recent anunţatei OUG, transmite că „nu există predictibilitate”.

„Ne-am redus deţinerile, însă tot sperăm că guvernul îşi va regândi poziţia”, susţine Stefan Böttcher.

Prin această OUG, este pus în aplicare Regulamentul European 2022/1854, introdus în octombrie 2022 pentru a sprijini consumatorii, drept răspuns la creşterea accelerată a preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice.

Regulamentul include câteva măsuri de bază, una dintre acestea fiind o contribuţie temporară de solidaritate din partea acestor companii în cotă de minimum 33% din profituri excedentare, care se aplică în plus faţă de impozitele şi taxele generale din legislaţia naţională.

Ordonanţa preia astfel prevederile regulamentului, însă impune o cotă de impozitare de 60% asupra profiturilor impozabile care depăşesc un avans de 20% în anul 2022 şi/sau 2023 faţă de profiturile medii impozabile din anii fiscali 2018-2021.

„Pe termen scurt, decizia va afecta investiţiile în proiectul Marea Neagră (un important activ strategic al ţări, având în vedere temerile din ce în ce mai mari privind securitatea energetică la nivel global). Pe termen lung, va reduce iniţiativele investitorilor de a aloca sume mari de bani către România, ţinând cont de faptul că există mereu riscul ca guvernul să îi surprindă în orice moment cu o taxă excepţională”, continuă Böttcher.

Managerul de investiţii mai spune că „valoarea IPO-ului Hidroelectrica ar putea fi afectată”, dar şi veniturile statului, investiţiile străine şi valoarea fondurilor de pensii.

„Românii ar trebui să realizeze că măsuri precum cea recent introdusă vor micşora veniturile statului prin reducerea veniturilor din dividende şi, în final, printr-o reducere a investiţiilor străine directe. Marii perdanţi sunt pensionarii români care vor vedea cum valoarea fondurilor de pensii se află sub presiune”, adaugă Stefan Böttcher.

Fiera Capital Corporation este un administrator de investiţii cu prezenţă globală şi aproximativ 115 miliarde de dolari active sub gestiune la finele lunii septembrie 2022. Pe Bursa de la Toronto compania se tranzacţionează sub simbolul FSZ.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO