Burse - Fonduri mutuale

Ce spune Oana Petrescu, CEO Blue Air, despre renunţarea la preluarea inversă cu o companie din Marea Britanie pentru listarea la bursă: Decizia finală listare vs. private equity vs. investitor strategic o vom lua în luna decembrie 2021

Ce spune Oana Petrescu, CEO Blue Air, despre renunţarea...

Autor: Liviu Popescu

26.10.2021, 11:13 660

Compania britanică Ridgecrest, un vehicul special de achiziţii, a anunţat la bursa de la Londra că a renunţat la negocierile cu transportatorul aerian Blue Air în vederea unei posibile preluări pentru listare.

Oana Petrescu, CEO al Blue Air, spune că prin renunţarea la preluarea inversă se elimină varianta tactică de accelerare a listării. “În urma fazei de testare a pieţei s-a dovedit că preluarea inversă ar aduce prea multă complexitate data fiind situaţia în care se afla Blue Air şi piaţă aviatică - aşa că am hotărât să ne listăm direct. Calendarul listării pe piaţă alternativa de la Londra (“AIM”) nu s-a schimbat - am renunţat doar la preluareă inversă a Ridgecrest Ltd, din motive tehnice. Data noastră tintă pentru listare a rămas începutul anului viitor, ideal în  martie 2022, astfel încât să avem deja situaţii financiare auditate pentru anul încheiat la 30 septembrie 2021 şi să putem finaliza în bune condiţii Prospectul şi toate procedurile de pre-listare şi promovare a Ofertei”.

Ne aşteptam că până atunci România să recupereze semnificativ decalajul de vaccinare comparativ cu alte ţări europene, iar traficul aerian de călători să se relanseze după valul de pandemie din iarna aceasta, astfel încât să avem o oferta atractiva nu doar din punct de vedere al performanţelor Blue Air, ci şi din punct de vedere al potenţialului pieţei, spune Oana Petrescu.

În iulie 2021 Blue Air a anunţat că vrea să se listeze la bursa de la Londra printr-un proces de preluare inversă încheiat cu o companie britanică, o societate “cash shell”, şi prin care Cristian Rada şi fratele său, acţionari ai companiei din spatele Blue Air, vor emite acţiuni noi.

Airline Invest, a cărui înfiinţare a fost anunţată de ZF în februarie 2020, are doi acţionari, respectiv fraţii Cristian Rada şi Mihai Cătălin Rada, şi un capital social de 1,68 mld. lei. Cei doi acţionari vor fi nevoiţi să emită un număr de 9 miliarde de noi acţiuni la compania Ridgecrest, adică 95% din actualul capital social, pentru procesul de preluare inversă.

“Suntem deja în discuţii cu mai mulţi investitori ancoră, foarte interesaţi de această listare, iar săptămână trecuta a avut loc un prim “road show” de prezentare la Londra atât cu aceştia, cât şi cu compania de brokeraj selectata pentru organizarea listării”, spune Oana Petrescu.

Decizia finală listare vs. private equity vs. investitor strategic o vom lua în luna decembrie 2021, împreună cu reprezentanţii statului român, în funcţie de situaţia financiară a companiei, rezultatele auditului la 30 septembrie 2021 şi al procesului de atragere investitori (în curs) şi după analiză comparativă a celor 3 variante de atragere capital şi a opţiunilor strategice ale statului român privind cele 75% din acţiunile Blue Air gajate în prezent în favoarea Ministerului de Finanţe pentru garantarea garanţiei de stat emisa în favoarea Blue Air în octombrie 2020 cu titlu de ajutor de stat.​

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO