Burse - Fonduri mutuale

Statisticile de la bursă arată că luna ianuarie nu trebuie ratată de investitori. Se va repeta istoria?

Autor: Adrian Cojocar

04.01.2014, 16:42 1313

Statisticile de la bursă indică faptul că ianuarie este de departe cea mai profitabilă lună din an pentru investitorii de la bursa din Bucureşti, cu câştiguri medii de 7,6% pe parcursul celor circa patru săptămâni în fiecare an din perioada 1998 – 2013.

Pentru comparaţie, iulie, care este următoarea lună după ianuarie care a adus un randament ridicat investitorilor în această perioadă, a înregistrat o creştere de doar 3,6%, urmată de iunie, cu o creştere medie de 2,7%.

În ultimii patru ani bursa a adus câştiguri în luna ianuarie de 8% - 2010, 7,7% - 2011, 12,7% - 2012 şi respectiv 6,4% în luna ianuarie din 2013.

Singurii ani în care piaţa a scăzut în ianuarie au fost 2008 şi 2009, când economia mondială a tra­versat una dintre cele mai puternice crize din ultimul secol.

O explicaţie pentru creşterile din debutul anului poate fi şi faptul că investitorii se reîntorc după sărbători mai optimişti şi sunt mai puţini dispuşi să-şi vândă acţiunile din portofoliu, iar totodată există un apetit mai ridicat pentru investiţii.

Creşterile din preajma sfârşitului şi începutului de an se manifestă şi pe pieţele dez­vol­tate unde poartă denumiri precum „Santa Claus rally“ (raliul de Crăciun - n.red.) sau „efectul ianuarie“, însă este cel mai comun pe bursele emergente sau de frontieră, unde gra­dul de cunoaştere a investitorilor este scăzut.

Potrivit Wikipedia, efectul ianuarie este o anomalie în pieţele financiare caracterizată prin faptul că preţurile activelor se apreciază mai mult decât în alte luni. Cea mai comună explicaţie pentru creşterile din ianuarie este faptul că investitorii vând la final de an acţiuni pierzătoare din portofoliu pentru a-şi reduce impozitul pe profit în anul următor şi de banii respectivi cumpără la început de an acţiuni, punând presiune la cumpărare, ceea ce conduce în final la aprecieri ale cotaţiilor pe burse.

Cea mai mare creştere din luna ianurie a avut loc în anul 2000, când indicele BET s-a apreciat cu 35% în decurs de câteva săptămâni, iar cea mai slabă performanţă a avut loc în ianuarie 2008, când acelaşi indice a pierdut 24% din valoare.

Cea mai slabă lună pe bursă în perioada 1998 – 2013 a fost noiembrie, cu o pierdere medie de 0,6%, o performanţă slabă având loc şi în martie, când creşterea medie a indicelui BET a fost de doar 0,2%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO