Burse - Fonduri mutuale

Statul a ieşit pe pieţele externe să se împrumute prin bonduri în dolari pe 5, 10 şi 30 de ani

Statul a ieşit pe pieţele externe să se împrumute...

Autor: Tibi Oprea

06.01.2023, 00:05 179

♦ Interes de peste 6 miliarde de dolari în primele ore.

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 9 miliarde de dolari (8,5 miliarde de euro) de pe pieţele externe în acest an pentru a acoperi o parte din nevoile totale de finanţare estimate la 160 mld. lei (34,5 mld. dolari) şi pentru a reduce presiunea pe piaţa internă, potrivit Bloomberg.

Până la închiderea ediţiei ZF, investitorii plasaseră ordine de peste 6 miliarde de dolari, conform datelor agregate din platformele administra­torilor de investiţii. Astfel, România a urmat mode­lul Ungariei, care s-a finanţat mier­curi cu bonduri de 4,25 de miliarde de dolari, lansând o ofertă de trei tranşe în încercarea de a-şi consolida bugetul la începutul acestui an. Finanţele au ieşit în piaţă cu scadenţe de 5, 10 şi 30 de ani De asemenea, România s-a oferit să răscumpere anticipat obligaţiunile sale în dolari cu scadenţă în august anul acesta şi în ianuarie 2024.

Ştefan Nanu, director general al Trezoreriei Statului, a spus pentru Bloomberg că emisiunile de finan­ţare nu ar trebui să pună presiune pe investitorii locali şi că România va continua să se bazeze pe împrumu­turi externe pentru o mare parte din fonduri. Marţi, randamentul obliga­ţiu­nilor la 10 ani denominate în lei a scăzut cu 15 puncte de bază, la 8,23%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO