Burse - Fonduri mutuale

Statul a pierdut 1,5 mld. lei din valoarea companiilor deţinute pe bursă

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Radu Bostan

07.09.2015, 00:07 732

„Portofoliul“ de pe bursă al statului român, dominat de pachete de acţiuni la companiile din sectorul energetic, a scăzut cu 1,5 mld. lei în primele opt luni ale anului, dar pierderea a fost „îndulcită“ de dividende încasate de la res­pec­tivele companii. Astfel pierderea se reduce la 56 mil. lei.

Dacă ar fi asimilat unui investitor obişnuit, statul, prin di­verse ministere, ar fi de departe cel mai important jucător de pe bursă, cu o „avere“ care la finele lui august valora 20,8 mld. lei, sau 14% din capitalizarea totală a pieţei principale a Bursei de Valori Bucureşti. Cea mai valoroasă de­ţinere este pachetul de 70% din Romgaz, evaluat la

8,3 mld. lei. Expunerea exce­sivă pe un singur sector este însă o mare vulnerabilitate în contextul actual al preţurilor mici ale electricităţii şi petrolului. Portofoliul statului a pierdut 7% din valoare faţă de înce­putul anului. Acţiunile cu cea mai mare greutate, anume Romgaz (SNG) şi Petrom (SNP), au scăzut cu mai mult de 11% în primele opt luni.

La polul opus, acţiunile care au adus cele mai mari câş­tiguri au fost producătorul de componente pentru eli­cop­tere IAR Braşov (IARV), care a crescut cu 306% anul acesta, şi transportatorul de ţiţei Conpet Ploieşti (COTE), cu un plus de 21%, însă capitalizarea mică a acestor com­panii a estompat efectul pozitiv asupra valorii por­tofoliului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO