În cursa pentru preluarea celui mai mare combinat chimic din România, Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) s-au înscris grupul german Petro Carbo Chem (PCC), principalul acţionar minoritar al companiei, ruşii de la Tise, care au în spate Gazprom, dar şi două firme româneşti care nu figurau iniţial în lista statului privind companiile interesate de Oltchim.
Este vorba de Pegamont Ploieşti şi Aisa Invest, care au depus de asemenea oferte preliminare şi neangajante pentru a participa la privatizarea combinatului chimic.
Aisa Invest este o firmă de consultanţă care face parte din grupul Serviciile Comerciale Române (SCR), controlat de omul de afaceri Ştefan Vuza. SCR mai deţine un combinat chimic, Chimcomplex Borzeşti din Oneşti, şi are operaţiuni în diverse sectoare industriale şi în construcţii.
Pegamont Ploieşti este o companie de construcţii controlată de persoane fizice. Cel mai mare acţionar este Mircea Apostolescu, directorul general, care deţine 70% din acţiuni, potrivit datelor oficiale disponibile. Compania a avut în 2010 afaceri de 34,7 mil. lei.
Rămâne de văzut însă dacă firmele româneşti care râvnesc la preluarea Oltchim dispun de suficiente resurse pentru a realiza investiţiile de sute de milioane de euro pe care statul le doreşte la combinatul chimic.
Potrivit documentaţiei de ofertă, pe lângă preţul oferit în licitaţie, care este prevăzută să aibă loc pe data de 31 mai, cumpărătorul va trebui să îşi asume şi o serie de investiţii de mediu şi retehnologizare, necesarul estimat pentru 2013-2014 fiind de 682,6 milioane de euro la platformele Râmnicu Vâlcea şi Bradu (308,3 milioane de euro) şi la rafinăria Arpechim (374,2 milioane de euro).
Oltchim, controlat de stat, va fi privatizat printr-o metodă combinată: negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, urmată de licitaţie cu ofertă în plic.
"Urmează ca pe baza discuţiilor şi a negocierii ofertelor preliminare şi neangajante depuse de cei patru potenţiali investitori să se finalizeze Dosarul de Prezentare în vederea organizării licitaţiei cu ofertă în plic", au precizat reprezentanţii Ministerului Economiei.
Grupul PCC este înregistrat în Germania, însă are cele mai mari operaţiuni în Polonia, unde deţine un combinat petrochimic. Anul trecut PCC a avut afaceri de 617 milioane de euro, iar pentru acest an estimează vânzări de 690 mil. euro.
PCC este controlat de omul de afaceri german de origine poloneză Waldemar Preussner. Grupul deţine deja 17% din acţiunile Oltchim, fiind cel mai mare acţionar minoritar al combinatului şi acţionează în mod concertat cu fondul de investiţii britanic Carlson Ventures, care deţine aproape 15% din acţiunile Oltchim. Nemţii s-au luptat până acum cu statul şi cu conducerea Oltchim pentru a împiedica majorarea capitalului.
Compania rusească Tise este controlată indirect de Gazprom, cea mai mare companie din Rusia, controlată de stat. Tise are investiţii în energie, petrol şi gaze, infrastructură, construcţii, dar şi în alte sectoare, acţionând ca un vehicul de investiţii.
Procesul de privatizare are multe necunoscute, în prezent nefiind cunoscut nici pachetul de acţiuni pe care statul urmează să-l vândă, în condiţiile în care o posibilă conversie a datoriilor AVAS în acţiuni Oltchim, dorită de reprezentanţii Ministerului Economiei, pe fondul neparticipării celorlaţi acţionari, ar urca participaţia statului în combinatul chimic la peste 95% din capital faţă de deţinerea actuală, de 54,8% din acţiunile Oltchim.
De asemenea, nu este clar dacă cumpărătorul Oltchim va prelua şi rafinăria Arpechim, fără de care statul a evaluat că valoarea Oltchim este zero. Aceleaşi evaluări au determinat faptul că valoarea Oltchim poate ajunge şi la 300 mil. euro dacă beneficiază şi de serviciile rafinăriei Arpechim, principalul furnizor de materii prime, aflată în prezent în proprietatea Petrom.
Consultantul statului în vânzarea Oltchim este PricewaterhouseCooper's care lucrează împreună cu firma de avocatură D&B David şi Baias, iar consultantul juridic al statului este casa de avocatură Muşat & Asociaţii.
Oltchim se află într-o situaţie foarte dificilă după ce a înregistrat în ultimii cinci ani pierderi cumulate de un miliard de lei (250 mil. euro), iar datoriile totale ale companiei se ridicau la finalul anului trecut la 2,5 miliarde de lei (580 mil. euro), majoritatea fiind faţă de stat.
La începutul lunii martie, Comisia Europeană a aprobat conversia în acţiuni a datoriei Oltchim faţă de AVAS, care se ridică la aproximativ 135 mil. euro, în urma operaţiunii autoritatea urmând să devină acţionarul majoritar al combinatului chimic.
Potrivit unui document oficial obţinut de Mediafax, redactat la jumătatea lunii martie, Guvernul vrea să transforme datoriile combinatului către AVAS în acţiuni de pe poziţie de forţă faţă de acţionarii minoritari, urmând să decidă că operaţiunea nu mai trebuie validată şi de AGA.
Conversia datoriilor în acţiuni ar dilua puternic participaţiile acţionarilor minoritari dacă aceştia nu vor putea participa cu zeci de milioane de euro la capitalul companiei pentru a-şi menţine participaţiile actuale. În prezent, compania are capitaluri negative, iar pe bursă capitalizarea este de 77 mil. euro.