Burse - Fonduri mutuale

Statul a respins bugetul rectificat la IAR Braşov

Statul a respins bugetul rectificat la IAR Braşov

Autor: Radu Bostan

23.12.2015, 00:05 411

Bugetul rectificat pe anul 2015 al constructorului de elico­ptere IAR Braşov (IARV), care prevedea majorarea veni­turilor cu 64% anul acesta faţă de varianta aprobată ini­ţial de stat, a fost respins de Ministerul Economiei, prin­ci­palul acţionar. Statul a refuzat şi să semneze contractele de administrare cu membrii boardului.

Compania propusese modificarea bugetului după ce în pri­mele nouă luni obţinuse o cifră de afaceri de 60 milioane de lei, dublă faţă de cea realizată în aceeaşi perioadă a anului 2014 şi aproape egală cu ţinta pentru întreg anul. IAR inten­ţiona şi să ajusteze salariile cu indicele inflaţiei, care s-ar fi tra­dus într-o majorare a fondului de salarii cu 2,4%, sau

200.000 de lei. Profitul net era însă prevăzut să crească în 2015 de şase ori, de la 2,4 milioane de lei la 16 milioane de lei, după ce numai în primele nouă luni compania a obţinut un câştig de 33,4 milioane de lei. IAR se aşteaptă însă să înregistreze pier­deri de 17 milioane de lei în trimestrul IV, din provizioane, dife­renţe de inventar şi de curs valutar.

Ministerul Economiei, care deţine 64,89% din capitalul IAR, plus cel puţin încă un acţionar minoritar, a votat însă împotriva rectificării bugetului.

Acţiunile IAR au crescut ieri cu 1,2% şi de la începutul anului cu 285%, mare parte din avans având loc în primele luni, după ce compania a anunţat că se va transfera de pe RASDAQ pe piaţa reglementată a bursei.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO