Burse - Fonduri mutuale

Statul a vândut 15% din Transgaz cu 16% sub preţul de pe bursă

Statul a vândut 15% din Transgaz cu 16% sub preţul de...

Autor: Andrei Chirileasa

18.04.2013, 00:08 1854

Statul a încasat 72 mil. euro din vânzarea pe bursă a pachetului de 15% din acţiunile Transgaz Mediaş (TGN), compania care deţine monopolul transportului de gaze din România. Preţul de vânzare al acţiunilor este de 179 de lei, cu 16% mai mic decât preţul la care titlurile Transgaz se tranzacţionau pe bursă anterior lansării ofertei (213,5 lei).

Preţul este mai mic şi decât cel obţinut de stat în decembrie 2007, la listarea Transgaz (191,92 lei/acţiune), deşi între timp profitul companiei a crescut cu 47%, iar dividendele s-au dublat. Pentru investitori însă, oferta Transgaz este o superafacere.

Fondurile străine, care au cumpărat aproape 70% din ofertă, dar şi investitorii locali vor obţine randamente de 12% din dividendele pe care compania le va plăti din profitul pe anul trecut. Micii investitori, care au primit discount de 5% faţă de preţul final al ofertei, primesc acţiunile la un preţ de 170 de lei. Discountul oferit a determinat un interes ridicat, tranşa alocată micilor investitori (7% din ofertă) fiind suprasubscrisă de 3,5 ori.

„Am avut o suprasubscriere, suntem mulţumiţi de listare, este un succes“, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru energie. Andrei Chirileasa

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO