Burse - Fonduri mutuale

Statul alege intermediarul pentru Transelectrica. Va renunţa la majorarea de capital?

Autor: Andrei Chirileasa

12.09.2011, 00:03 441

Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), subordonat Ministerului Economiei, aşteaptă până pe 29 septembrie ofertele intermediarilor interesaţi să coordoneze vânzarea pe bursă a unui pachet de 15% din acţiunile transportatorului de energie electrică Transelectrica (TEL), aflat în portofoliul statului. Pachetul valorează pe bursă circa 49 mil. euro la preţul de închidere de vineri.

Anunţul a fost publicat vineri de OPSPI şi face referire doar la pachetul de 15% pe care Ministerul Economiei a anunţat că-l va vinde, conform unei hotărâri de guvern din 2010. La finele lunii iunie ministerul a publicat un proiect de completare a hotărârii de guvern de anul trecut astfel încât compania să poată vinde un pachet de 12% din acţiunile proprii, emise în cadrul unei majorări de capital, concomitent cu oferta de vânzare a 15% din acţiuni de către stat.

Astfel, compania ar fi strâns la rândul ei bani pentru investiţii. În urma operaţiunii, participaţia statului ar fi scăzut de la 73,7% la circa 51%. În acest caz, valoarea cumulată a celor două oferte ar fi putut depăşi 100 mil. euro.

Proiectul nu a fost aprobat până acum de Guvern, iar anunţul de selectare a intermediarului nu face nicio referire la derularea unei majorări de capital concomitent cu oferta statului. Derularea în paralel a celor două operaţiuni ar da mai mult de lucru intermediarului şi ar necesita probabil modificarea caietului de sarcini.

Reprezentanţii OPSPI nu au putut fi contactaţi pentru comentarii.

Intermediarii interesaţi de oferta Transelectrica pot cumpăra caietul de sarcini în schimbul sumei de 7.000 de euro plus TVA, iar garanţia de participare la licitaţie este de 24.000 de euro. În cazul consorţiilor, este suficient ca un singur membru să cumpere caietul de sarcini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO