Burse - Fonduri mutuale

Statul are doi reprezentanţi în noul CA al Electrica

Sursa foto - AFP

Sursa foto - AFP

Autor: Roxana Pricop

24.09.2014, 00:04 1114
Acţionarii grupului de distribuţie Elec­trica (EL) au votat luni noua com­po­nenţă a consiliului de adminis­tra­ţie din care fac parte Victor Grigorescu şi Victor Cionga din partea statului, Cris­tian Buşu – propus de SIF Oltenia, ba­ro­nea­sa Arielle Malard de Rothschild – membru independent şi Michael Adriaan Maria Boersma din partea BERD, potri­vit unor surse prezente la AGA de luni, 22 sep­tem­brie.

Noul CA a fost ales prin vot cumulativ în AGA de luni, pentru un mandat de patru ani. Până ieri, la ora 17.00, compania nu a publicat pe bursă niciun raport cu privire la deciziile acţionarilor din AGA de luni. La Bucureşti, acţiunile Electrica au fost suspendate de la tranzacţionare în şedinţele de luni şi marţi, însă la bursa de la Londra s-au tranzacţionat GDR-urile ce au în spate acţiuni Electrica.

De actualii administratori ar putea depinde posibila achiziţie de către Electrica a uneia sau mai multor distribuţii de energie din cele trei scoase la vânzare de grupul italian Enel, care a anunţat că se retrage din România.

Din partea statului, care deţine 48,7% din capitalul Electrica, au fost aleşi Victor Cionga, fost director general al  Bursei de Valori Bucureşti, Victor Grigorescu, expert în cadrul Direcţiei de Privatizări. Statul român a susţinut-o şi pe baroneasa Arielle Malard de Rothschild, vicepreşedinte pentru Europa de Est la banca de investiţii Rothschild & Cie din Franţa, pentru funcţia de membru independent în consiliul de administraţie al Electrica. BERD deţine 8,65% din acţiuni şi va fi reprezentată de Michael Adriaan Maria. În prezent, el acordă consultanţă pentru fondul First State European Di­ver­sified Infrastructure Fund din Londra şi deţine mai multe funcţii neexecutive la companii din energie. Cristian Buşu a fost susţinut de SIF Oltenia. El a fost consilierul premierilor Călin Popescu-Tări­ceanu şi Emil Boc.

BERD a propus ca toţi cei cinci membri ai CA să aibă o remuneraţie fixă de 2.500 de euro pe lună şi o remuneraţie variabilă de până la 10.000 de euro pe an dacă administratorii îndeplinesc obiectivele stabilite de comitetul de remuneraţie.

Statul român, prin Departamentul pentru Energie, a propus o remuneraţie egală cu media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar din ramura de producţie şi de furnizare energie electrică. Statul nu propune un cuantum pentru remuneraţia variabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO